Όπως γνωρίζουμε, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στις γάτες και η επαφή τους με αυτές να δημιουργεί πλήθος ενοχλητικών συμπτωμάτων, από το φτέρνισμα και τον κνησμό μέχρι το συριγμό και το βήχα. Μπορεί όμως και το σκυλί σας να είναι αλλεργικό στις γάτες.

Η απάντηση είναι ναι! Τα σκυλιά μπορεί να είναι αλλεργικά στις γάτες και μπορεί να υποφέρουν με πολλά από τα ίδια συμπτώματα που ταλαιπωρούν και τους αλλεργικούς ανθρώπους.Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορείτε να κάντε, για να μπορέσετε να διαχειριστείτε τις αλλεργίες του σκυλιού σας έτσι ώστε τα κατοικίδια ζώα σας να μπορούν να συνυπάρχουν επιτυχώς

Είναι το σκυλί σας αλλεργικό σε γάτες;

Ενώ είναι αρκετά ασυνήθιστο για ένα σκυλί να είναι αλλεργικό στις γάτες, παρόλα αυτά συμβαίνει. «Συμπεριλαμβάνουμε έναν έλεγχο για την ενόχληση στην γάτα στο ενδοδερμικό αλλεργικό μας τεστ», λέει η Dr. Elizabeth Falk , κτηνιατρική δερματολόγος που πιστοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Cornell Veterinary Specialists στο Stamford του Κοννέκτικατ. Ο Δρ Φαλκ εξηγεί ότι από την προσωπική του εμπειρία, «περίπου 1 στους 20 ασθενείς μου βγαίνουν θετικοί στο τεστ της αλλεργίας στη γάτα».

Ένα σκυλί που είναι αλλεργικό στις γάτες θα έχει συμπτώματα παρόμοια με άλλες περιβαλλοντικές αλλεργίες, λέει ο Δρ Susan Jeffrey , κτηνίατρος στο Truesdell Animal Care Hospital στο Madison, Wisconsin. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν «πολύ έντονη φαγούρα και γλείψιμο, που οδηγούν σε αλλοιώσιες στο δέρμα, όπως ερυθρότητα, αποκοπές (επαναλαμβανόμενες γρατζουνιές) και ανάπτυξη φλύκταινας και / ή κρούστας».

Ορισμένοι σκύλοι μπορεί επίσης να παρουσιάσουν αναπνευστικά συμπτώματα, όπως βήχα, φτέρνισμα ή υδαρή μάτια και μύτη, λέει ο κ. Kristin Holm , κτηνιατρικός δερματολόγος στο Johnston της Αϊόβα. «Αλλά αυτό δεν είναι τόσο συνηθισμένο όσο και στους ανθρώπους».

Μόνο ο κτηνίατρος σας μπορεί να κάνει μια υπεύθυνη διάγνωση. Ο Δρ Holm λέει ότι οι κτηνίατροι υποψιάζονται πρώτα ότι ένας σκύλος έχει αλλεργίες βασισμένες στην ιστορικό του. «Είναι σαν να παίζεις τον ντετέκτιβ», λέει. «Στη συνέχεια, η αλλεργία μπορεί να επιβεβαιωθεί μέσω ενδοδερμικού (δερματικού) τεστ αλλεργίας ή ορού αίματος.»

Υπάρχει θεραπεία για ένα σκυλί που είναι αλλεργικό σε γάτες;

«Δεν υπάρχουν φάρμακα αλλά ούτε τρόποι να αποφευχθεί η εμφάνιση αλλεργιών σε ένα ζώο. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα συμπτώματα», λέει ο Δρ Jeffrey.

Ο Δρ Jeffrey εξηγεί: «Υπάρχουν εταιρείες που κάνουν« αλλεργικές σταγόνες »που είναι παρόμοιες με τις εγχύσεις αλλεργιών που λαμβάνουν οι άνθρωποι με αλλεργίες. Καταστρέφουν το ανοσοποιητικό σύστημα των αλλεργιογόνων σε διάστημα αρκετών μηνών «. Η διαδικασία απευαισθητοποίησης μπορεί να διαρκέσει μεταξύ 6-12 μήνες.

 

Ο Δρ Falk λέει ότι οι κτηνίατροι μπορούν να προσαρμόσουν τα εμβόλια αλλεργιών, ή «αλλεργικές σταγόνες», γισ να στοχεύσουν σε συγκεκριμένες αλλεργίες σε σκύλους και να αυξήσουν την ανοχή τους στο αλλεργιογόνο. Αυτές οι θεραπείες που αναφέρονται ως αλλεργιογόνος-ειδική ανοσοθεραπεία, είναι γενικά αρκετά αποτελεσματικές περίπου στο 70% των σκύλων με αλλεργίες.

Το φάρμακα για σκυλιά που βοηθούν στο να σταματήσει ο κνησμός – συμπεριλαμβανομένων των αντιισταμινών και του Apoquel – είναι επίσης χρήσιμα, λέει ο Δρ Jeffrey. «Επιπλέον, η θεραπεία οποιωνδήποτε δευτερογενών λοιμώξεων με αντιβιοτικά ή / και αντιμυκητιασικά θα βοηθήσει.»

Πώς να βοηθήσετε ένα αλλεργικό σκυλί στο σπίτι

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι για να βοηθήσετε στη μείωση της αλλεργικής αντίδρασης του σκύλου σας, λέει ο Δρ Holm. «Το πρώτο είναι να ενισχύσετε το φράγμα του δέρματος τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Από το εσωτερικό, μπορούμε να δώσουμε υψηλότερα επίπεδα ή λιπαρά οξέα. Ιδιαίτερα το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA), μέσω της διατροφής ή ως συμπλήρωμα. «

«Εξωτερικά, το μπάνιο με σαμπουάν που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση του φραγμού του δέρματος λίγες φορές την εβδομάδα είναι χρήσιμο, ενώ ταυτόχρονα αφαιρεί τα αλλεργιογόνα από το δέρμα και τη γούνα», λέει ο Δρ Holm. Πάντα να συζητάτε με τον κτηνίατρο σας για να καθορίσετε τις καλύτερες λύσεις για το σκυλί σας.

Το να σκουπίζετε τον σκύλο σας με ένα υγρό πανί αφού έχει έρθει σε επαφή με γάτα, μπορεί επίσης να βοηθήσει να μειωθεί ο κνησμός, λέει ο Δρ Jeffrey.

Πρόληψη αλλεργικών αντιδράσεων σε γάτες

Η προδιάθεση για την ανάπτυξη αλλεργιών είναι γενετική, λέει ο Δρ Holm.

Ωστόσο, αν και μπορεί να ακούγεται περίεργο, η έκθεση στο αλλεργιογόνο μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμη, λέει ο Δρ Falk. «Συνηθίζαμε να πιστεύουμε ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν σε σπίτια με γάτες είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι αλλεργικά σε αυτές, αλλά ανακαλύψαμε το αντίθετο. Τα παιδιά που είχαν γάτες στα σπίτια τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες σε σχέση με τις γάτες ».

Ενώ αυτό δεν είναι αποδεδειγμένο, είναι πιθανό να συμβαίνει και με τα σκυλιά, σύμφωνα με τον Δρ Falk. «Η κατοχή και των δύο κατοικιδίων μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας σε μια γάτα».

Με θεραπεία ειδικά για αλλεργιογόνα, στοχευμένα φάρμακα για κατοικίδια ζώα  και προϊόντα που είναι διαθέσιμα για τη διαχείριση αλλεργιών, δεν θα χρειαστεί να βρείτε νέο σπίτι για το γατάκι ή το σκυλί σας. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για σωστές διαγνωστικές και θεραπευτικές οδηγίες.

πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here