Συχνά βλέπουμε τους σκύλους να τρώνε γρασίδι. Μερικές φορές το καταπίνουν, μερικές φορές φαίνονται να το τρώνε και μετά το φτύνουν ή απλά το μασούν και το φτύνουν. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα γιατί το κάνουν αυτό, αλλά υπάρχουν ορισμένες θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο.

 

 

Οι 5 επικρατέστερες θεωρίες είναι οι εξής:

ΘΕΩΡΙΑ # 1

Φαίνεται να είναι κοινή πεποίθηση ότι τα σκυλιά τρώνε γρασίδι όταν αισθάνονται ναυτία. Υπήρξε μια έρευνα που έδειξε ότι μόνο το 8% των σκύλων που έφαγαν φυτά έδειξαν σημάδια ναυτίας πριν φάνε γρασίδι, ενώ το 22% έκαναν εμετό μετά. Τα σκυλιά που έμοιαζαν άρρωστα πριν την κατάποση του χόρτου συμπεριλαμβάνονται σε αυτά που έκαναν εμετό μετά. Η έρευνα περιελάμβανε περισσότερους από 1500 σκύλους και συνεπώς το  συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως αριθμοί δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι ο σκύλος τρώει γρασίδι γιατί αισθάνεται άρρωστος.

 

 

ΘΕΩΡΙΑ # 2

Άλλοι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα σκυλιά τρώνε γρασίδι ως ένδειξη μη ισορροπημένης διατροφής. Τα σκυλιά στην έρευνα σιτίστηκαν με διαφορετικά είδη τροφής και τελικά δεν υπήρξε συσχέτιση ανάμεσα σε αυτό που περιλάμβανε η δίαιτα και στην πιθανότητα κατανάλωσης χόρτου. Επομένως, ούτε η θεωρία σχετικά με τη διατροφική ανεπάρκεια αποδείχθηκε.  Βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας τρώει μια ισορροπημένη διατροφή υψηλής ποιότητας, ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχείτε για τυχόν έλλειψη βιταμινών.

ΘΕΩΡΙΑ # 3

Η ίδια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά τρώνε χόρτο ως μια φυσιολογική τάση που κληρονόμησαν από τους άγριους προγόνους τους. Οι άνθρωποι έχουν δηλώσει ότι στην άγρια ​​φύση, οι πρόγονοι των σκύλων κατανάλωναν θηράματα που είχαν φυτική τροφή στα έντερα τους και αυτό οδηγεί τα σκυλιά να το αναζητήσουν. Δεδομένου ότι τα σκυλιά έχουν εξελιχθεί ώστε να είναι παμφάγα σαν κι εμείς, δεν είναι καθόλου απίθανο να νιώθουν την επιθυμία για φυτοφαγία και μπορεί αυτό να αποδεικνύεται από την κατανάλωση χόρτου.

ΘΕΩΡΙΑ # 4

Έχουν γίνει μελέτες σε άγριους χιμπατζήδες που έδειξαν ότι καταναλώνουν φυτικές τροφές για να αυξήσουν την εντερική τους κινητικότητα και να απαλλαχθούν από τα εντερικά παράσιτα. Πλέον οι περισσότεροι σκύλοι ελέγχονται για παράσιτα, παρόλα αυτά το ένστικτο τους μπορεί να τους οδηγήσει σε τέτοιες συμπεριφορές.

ΘΕΩΡΙΑ # 5

Ίσως η πιο πιθανή αιτία γιατί τα σκυλιά τρώνε γρασίδι είναι επειδή είναι μια διασκεδαστική διαδικασία. Σε μια έρευνα σε γιγαντιαία πάντα, οι επιστήμονες εξέτασαν γιατί επιλέγουν να τρώνε σχεδόν αποκλειστικά μπαμπού. Αυτό που βρήκαν είναι ότι το φαγητό και η όρεξη είναι μια πολύ πολύπλοκη αλληλεπίδραση εσωτερικών χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης, η οποία θεωρείται ότι συνδέεται με την ευχαρίστηση και το αίσθημα της ανταμοιβής σε πολλές περιπτώσεις. Τα ευρήματα τους φαινόταν να υποδηλώνουν ότι το γιγαντιαίο πάντα τρώει μπαμπού για να ενισχύσει τον μεταβολισμό της ντοπαμίνης. Το μπαμπού επιτρέπει στο πάντα να βιώνει «ανταμοιβή» (δηλαδή ευχαρίστηση) και έτσι επιλέγει να το φάει.  Ίσως τα σκυλιά να τρώνε γρασίδι επειδή προκαλείτε απελευθέρωση της ντοπαμίνης και για αυτούς.

Ανεξάρτητα από τον πραγματικό λόγο που τα σκυλιά τρώνε χόρτο (και μπορεί να είναι για διαφορετικό σε κάθε σκύλο ή σε συνδυασμό όλων αυτών), μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η κατανάλωση χόρτου είναι μια συνηθισμένη συμπεριφορά των κανονικών και υγιεινών σκύλων. Αν το σκυλί σας φαίνεται άρρωστο ή κάνει εμετούς συχνότερα από περιστασιακά (είτε σχετίζεται με το τρώγοντας χόρτο είτε όχι), θα πρέπει να δείτε έναν κτηνίατρο. Όλα τα σκυλιά πρέπει να βρίσκονται σε έναν συστηματικό ελέγχου των παρασίτων που ελέγχεται από έναν κτηνίατρο ανεξάρτητα από το εάν τρώνε χόρτο ή όχι.

πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here