Τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχαν στο μέλλον μέλισσες; Πρόκειται για ένα ερώτημα που μόλις πριν από 50 χρόνια θα ήταν αδιανόητο να μας απασχολήσει, τα τελευταία χρόνια όμως έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα, ξεκινώντας από δύο διαφορετικά ενδεχόμενα. Το πρώτο βασίζεται σε μια μη ρεαλιστική υπόθεση, διότι πρέπει να σκεφτούμε τι θα συνέβαινε αν οι μέλισσες δεν είχαν υπάρξει ποτέ. Ο κόσμος τότε θα ήταν τελείως διαφορετικός για τη χλωρίδα και την πανίδα στον πλανήτη, αλλά κι εμείς θα είμασταν διαφορετικοί.  Το δεύτερο είναι το κεντρικό πρόβλημα που έχουμε θέσει , δηλαδή τι θα συμβεί εάν οι μέλισσες εξαφανιστούν και το πιο πιθανό σενάριο θα είναι το τέλος του κόσμου, μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα (θέμα ετών).

Μέλισσες και επικονίαση

Η γονιμοποίηση των μελισσών είναι απαραίτητη για την αναγέννηση των δέντρων και των φυτών στον πλανήτη. Χωρίς αυτή τη διαδικασία, ο φυτικός κόσμος θα σαπίζει και δεν θα μπορούσε να αναπαραχθεί με την ταχύτητα που κάνει σήμερα. Είναι επίσης αλήθεια ότι οι μέλισσες δεν είναι τα μόνα επικονιαστικά έντομα, αφού ακόμη και οι πεταλούδες για παράδειγμα, εκτελούν αυτή τη λειτουργία. Η διαφορά με τα άλλα έντομα ωστόσο, έγκειται στο γεγονός ότι πιπιλίζουν το νέκταρ για να τρέφονται μεμονωμένα, ενώ οι μέλισσες φροντίζουν για την επιβίωση και τη διατροφή της κυψέλης.

Πρακτικά οι μέλισσες πρέπει να πάνε από λουλούδι σε λουλούδι, να συλλέξουν τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα γύρης για να εισέλθουν στην κυψέλη και να εξασφαλίσουν τη διατροφή όλων των μελισσών. Χάρη στην ανταλλαγή γύρης από τις μέλισσες, η ζωή σπέρνεται σε φυτά και λουλούδια, αναδημιουργώντας τα.

Τι είναι η επικονίαση

Η επικονίαση των φυτών είναι απαραίτητη για να μην σπάσει η οικολογική ισορροπία του πλανήτη. Χωρίς αυτή τη λειτουργία που επιτελούν οι μέλισσες, ο φυτικός κόσμος θα εξαντλείται και θα μειώνεται δραστικά. Προφανώς, θα επηρεαστεί όλη η πανίδα που εξαρτάται άμεσα από τη φύση, συμπεριλαμβανομένων και εμάς των ανθρώπων, δεδομένου ότι θα μειωθούν τα φρούτα, τα φύλλα, οι ρίζες, τα λαχανικά, τα πεδία όπου μπορούν να βοσκούν τα ζώα. Οι μέλισσες είναι σημαντικές για το οικοσύστημα διότι έστω και έμμεσα, όπως λέγεται, οι αγελάδες δεν θα μπορούσαν να βόσκουν, οι αγρότες δεν μπορέσουν να προχωρήσουν στη συγκομιδή φρούτων, τα ζώα θα παραμείνουν χωρίς φαγητό. Ακόμη και αν με έναν τρόπο θα καταφέρει κάποιος να επιβιώσει, το τέλος του κόσμου θα ήταν κοντά.

Απειλές για την επιβίωση των μελισσών

Ο ασιατικός ορμητικός γίγαντας  Vespa mandarinia, είναι ένα έντομο που τρώει μέλισσες. Δυστυχώς τα ζώα αυτά έχουν περάσει τα όρια του φυσικού τους περιβάλλοντος, όπου οι μέλισσες είχαν αναπτύξει αποτελεσματικούς αμυντικούς μηχανισμούς εναντίον τους. Οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές μέλισσες , από την άλλη πλευρά, είναι εντελώς ανυπεράσπιστες και απροετοίμαστες σε περίπτωση επίθεσης από ένα από αυτά τα άγρια ​​έντομα. 30 τέτοια έντομα θα μπορούσαν να σκοτώσουν έως και 30.000 μέλισσες σε μια ώρα!

Άλλοι εχθροί των μελισσών προέρχονται από τη μεγαλύτερη προνύμφη του κεριού την Galleria mellonela , την αιτία των σφαγών στις κυψέλες και από το σκαθάρι των κυψελών Aethina tumida . Ωστόσο, οι μέλισσες έχουν αναπτύξει αμυντικά συστήματα εναντίον τους, με τη βοήθεια και των μελισσοκόμων.

Εντομοκτόνα: μια απειλή για τις μέλισσες

Τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται στις γεωργικές φυτείες αποτελούν μία από τις πιο επικίνδυνες κρυφές απειλές για τις μέλισσες και θέτουν σοβαρά σε κίνδυνο την επιβίωσή τους. Αυτά τα εντομοκτόνα έχουν σχεδιαστεί συγκεκριμένα για να εξοντώσουν τα παράσιτα και όχι τις μέλισσες, αλλά δυστυχώς οι μέλισσες που απορροφούν νέκταρ σε καλλιεργημένα πεδία επεξεργασμένα με αυτές τις ουσίες ζουν λιγότερο (το προσδόκιμο ζωής μειώνεται κατά περίπου 10%).

Ένας εργάτης μέλισσα ζει από 65 έως 85 ημέρες , ανάλογα με την εποχή του χρόνου και το υποείδος στο οποίο ανήκει. Οι πιο παραγωγικές μέλισσες που γνωρίζουν καλύτερα το περιβάλλον είναι οι παλαιότεροι και οι νεότεροι μάθουν από αυτούς πώς να συμπεριφέρονται. Το γεγονός ότι οι μέλισσες δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τον φυσικό κύκλο ζωής τους, επειδή είναι δηλητηριασμένοι από «αβλαβή» εντομοκτόνα αποδυναμώνει τις αποικίες των πληγέντων μελισσών.

Ένα εκπληκτικό γεγονός είναι ότι οι μέλισσες που ζουν στην πόλη είναι πιο υγιείς από εκείνες που ζουν στην ύπαιθρο. Στην πόλη υπάρχουν συνήθως πάρκα, κήποι, διακοσμητικά δέντρα και μια αρκετά διαφοροποιημένη φυτική ζωή. Οι μέλισσες επικονιάζουν επίσης αυτά τα μέρη που έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν είναι γεμάτα με φυτοφάρμακα.

Ευτυχώς, πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν το πρόβλημα και πάνω από όλα οι περιβαλλοντικές ομάδες προωθούν μια εταιρεία που συλλέγει υπογραφές για να αναγκάσει τους πολιτικούς να αντιμετωπίσουν αυτό το πολύ σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα θεσπίζοντας νόμους για την υπεράσπιση των μελισσών και γενικότερα του πλανήτη.

πηγή

Για περισσότερα άρθρα και ενημέρωση σχετικά με τα κατοικίδια ζώα και την άγρια ζωή, κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook πατώντας -εδώ-

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here