Σίγουρα πολλοί από εμάς έχουμε αισθανθεί την ανάγκη να δώσουμε νερό ή τροφή σε κάποιο αδέσποτο ζώο που περιφέρεται ταλαιπωρημένο στην γειτονιά μας. Σίγουρα επίσης, ορισμένοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με κάποιον γείτονα που διαμαρτύρεται για την κατάσταση αυτή, συχνά με το επιχείρημα της συσσώρευσης μικροβίων από αυτή μας την πράξη.

Με δεδομένο ότι με τσακωμούς και εντάσεις δεν λύνονται οι διαφωνίες, κάπου εδώ έρχεται η ελληνική νομοθεσία να δώσει τις κατευθύνσεις, ώστε να γνωρίζουμε όλοι τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας σε σχέση με την φροντίδα στα αδέσποτα.

Συγκεκριμένα, ο νόμος 4235/2014 άρθρο 46 ,παράγραφος ε αναφέρει για το θέμα:

«10. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής».

Συμπερασματικά λοιπόν, δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να απαγορεύει την φροντίδα ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς από κάποιον άνθρωπο, αντίθετα κάθε πολίτης αυτής της χώρας έχει το δικαίωμα να τοποθετεί νερό και τροφή σε σημεία τα οποία υπάρχουν αδέσποτα, με την προϋπόθεση βεβαίως να φροντίζει να διατηρεί τα σημεία αυτά καθαρά.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε «απολογούμενοι» για την ευγενική σας αυτή πράξη, μπορείτε να ενημερώσετε τον άνθρωπο με τον οποίο διαφωνείτε για την υφιστάμενη νομοθεσία,  αφού πρώτα φυσικά είστε και εσείς συνεπείς με τις υποχρεώσεις σας.

Σκύλος, Ικετεύω, Ζητιάνος, Αδέσποτων, Άστεγους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here