Τα τρωκτικά έχουν ειδικές διατροφικές ανάγκες που ποικίλλουν ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία ή το είδος. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα ινδικά χοιρίδια δεν χρειάζονται μεγάλη φροντίδα για να απολαύσουν μία καλή ζωή, αλλά δεν είναι έτσι.

Τα ινδικά χοιρίδια είναι φυτοφάγα ζώα και έχουν ανάγκη τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως είναι το χόρτο, ξηρό και χλωρό. Όπως οι άνθρωποι έτσι κι αυτά, χρειάζονται την καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης C. Εάν δεν παίρνουν αρκετή βιταμίνη C, παθαίνουν σκορβούτο που προκαλεί επώδυνες αρθρώσεις, προβλήματα στα δόντια, απώλεια σωματικού βάρους, ακόμα και αιφνίδιο θάνατο. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό για την υγεία τους, να τους παρέχεται μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C.

Η ιδανική τροφή για τα ινδικά χοιρίδια είναι το γρασίδι πάντα μαζί με χόρτο του εμπορίου που πρέπει να αντικαθίσταται καθημερινά με φρέσκο. Το μείγμα του εμπορίου για ινδικά χοιρίδια δεν αποτελεί επαρκή πηγή βιταμίνης C, αφού η τελευταία διασπάται πολύ γρήγορα στα συσκευασμένα τρόφιμα ( μέσα περίπου 3 μήνες μετά το άλεσμα της τροφής).

Επίσης η εισαγωγή των λαχανικών στη διατροφή είναι απαραίτητη (πρέπει να γίνεται πάντοτε πάρα πολύ αργά για να αποφευχθούν πεπτικές διαταραχές), ενώ επιτρέπεται η χρήση μόνο των λαχανικών που είναι και για ανθρώπινη κατανάλωση. Καλό είναι να προτιμούνται λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.  Στη δίαιτα μπορούν να συμμετέχουν και φρούτα. Οι τροφές τύπου “πέλετ” είναι ιδανικές γιατί συμβάλλουν στην πρόληψη οδοντικών και πεπτικών προβλημάτων που είναι πολύ συχνά στα ινδικά χοιρίδια.

Ένα οποιοδήποτε ινδικό χοιρίδιο, όταν είναι άρρωστο, έγκυο, στην ανάπτυξη και μετά τον απογαλακτισμό, χρειάζεται να λαμβάνει έξτρα βιταμίνη C. Αυτό μπορεί να γίνει με την αγορά ευδιάλυτης μορφής βιταμίνης C από φαρμακείο την οποία χορηγούμε είτε με σύριγγα στο στόμα είτε την προσθέτουμε στο νερό τους.

Φρούτα και λαχανικά τα οποία μπορούμε να δίνουμε και είναι πλούσια σε βιταμίνη C:

 • κολοκύθι-κάρδαμο-σέλινο-μπρόκολο-καρότο-κόλιανδρο-λάχανο-σπανάκι-Κόκκινες και πράσινες πιπεριές-αγγούρι-μαϊντανός
 • ανανάς-περισσότερο-μπανάνα-κεράσια-ακτινίδια-πορτοκάλι-μάνγκο-παπάγια-μήλο-αχλάδι-φράουλα-πεπόνι-ακτινίδιο-πορτοκάλι

Τι δεν πρέπει να δίνουμε:

 • Ποτέ δε δίνουμε τροφή για κουνέλια σε ινδικά χοιρίδια.
 • Οι τροφές τύπου “μούσλι” πρέπει να αποφεύγονται γιατί έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
 • προϊόντα ζωικής προέλευσης γιατί τα ινδικά χοιρίδια είναι φυτοφάγα, οπότε αυτός ο τύπος τροφής μπορεί να είναι πραγματικά επιβλαβής για την υγεία τους
 • Καλαμπόκι και παράγωγά του γιατί είναι πολύ θερμιδικά και ορισμένα δείγματα μπορεί να είναι αλλεργικά

 • Σπόροι και καρύδια

 • Παράγωγα : σακχαρόζη, σιρόπι καλαμποκιού, νιτρικό νάτριο κλπ. Οποιοδήποτε γλυκαντικό, χρωστικό και συντηρητικό θα πρέπει να αποφεύγεται στη διατροφή του ινδικού χοιριδίου

  Συνοπτικά, η σίτιση για το ινδικό χοιρίδιο είναι σωστή και ισορροπημένη εάν περιλαμβάνει απεριόριστο χόρτο, ειδικό σιτηρέσιο τροφίμων για ινδικά χοιρίδια, οπωροκηπευτικά, φρέσκο ​​και καθαρό νερό. Σημαντικό επίσης, είναι να ποικίλλει πάντοτε η διατροφή του ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Δώστε τα σωστά τρόφιμα στις σωστές ποσότητες και ελέγξτε ότι δεν υποφέρουν από δευτερεύουσες αντιδράσεις, όπως αλλεργίες ή δυσανεξίες.

   

  Με πληροφορίες από diagnovet.gr και animalpedia.it

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here