Στις 16 Ιουνίου 2019, είχαμε συγκλονιστεί από το σκληρό βίντεο που έδειχνε έναν αδέσποτο σκύλο να παίζει χαρούμενος στον δρόμο, όταν χτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο και αφού παρασύρθηκε για κάποια μέτρα, στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε στην τύχη του από τον οδηγό (δείτε εδώ το σχετικό άρθρο). Το περιστατικό έλαβε χώρα στην οδό Ερμού στο νησί της Μυτιλήνης και είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Η τύχη του Πασχάλη λοιπόν, μετά από τη θεραπεία και σειρά επαφών με εξειδικευμένους κτηνιάτρους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ήταν η οριστική αναπηρία (δείτε εδώ).

Η «Κιβωτός Μυτιλήνης», από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα στον άτυχο σκύλο τόσο για την αποκατάσταση της υγείας του, όσο και για τη «δικαίωση» του σε επίπεδο καταλογισμού ευθυνών μέσω της δικαιοσύνης.

Ο Ιωσήφ Μποτετζάγιας, Πρόεδρος της ΚΙΒΩΤΟΥ Μυτιλήνης, με αφορμή την αθώωση του του οδηγού από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης -καθώς έκρινε πως έδρασε χωρίς δόλο- δημοσιοποίησε ένα κείμενο με τίτλο Οι “άδολοι” εγκληματίες.

Ακολουθεί το κείμενο αυτούσιο:

«Στις 16 Ιουνίου 2019, οδηγός επί της οδό Ερμού στο κέντρο της Μυτιλήνης χτύπησε ένα αδέσποτο σκυλάκο, ο οποίος έπαιζε στη μέση του δρόμου, στο ευθύ οπτικό πεδίο του οδηγού. Το σκυλί σφηνώθηκε κάτω από το αμάξι που συνέχισε κινείται και να παρασύρει το ζώο, μέχρι που περαστικοί σταμάτησαν τον οδηγό περίπου 20-30 μέτρα παρακάτω. Μόνο τότε κατάφερε το σκυλί να βγει κάτω από το αμάξι, σέρνοντας τα πίσω πόδια του. Ο μεν οδηγός, αν και ενημερώθηκε από τους περαστικούς για το τι είχε κάνει, πάτησε γκάζι κι έφυγε, εγκαταλείποντας το ζώο στην άσφαλτο. Ο δε σκυλάκος, ο «Πασχάλης», έμεινε ανάπηρος και κινείται πλέον με αναπηρικό αμαξίδιο που πλήρωσαν φιλοζωικές οργανώσεις του εξωτερικού.
Την περασμένη εβδομάδα, η ποινική δικογραφία της υπόθεσης του ανάπηρου πλέον «Πασχάλη» τέθηκε στο αρχείο από την Εισαγγελία Μυτιλήνης. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τους νόμους μας, για να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον κάποιου για κακοποίηση και βάναυση μεταχείριση ζώου, πρέπει να υπάρχει δόλος (πρόθεση). Και η περίπτωση του Πασχάλη δεν ενέχει δόλο.
Όχι, το να χτυπήσεις ένα ζώο το οποίο είναι μπροστά σου στο δρόμο σου, και να μην σταματήσεις να δεις τι έκανες, δεν είναι δόλος: είναι εγκληματική αδιαφορία.
Το να συνεχίσεις να οδηγείς όταν ένα ζώο έχει σφηνωθεί κάτω από τις ρόδες σου και το σέρνεις, δεν είναι δόλος: είναι αναλγησία.
Το να εγκαταλείψεις ένα ζώο που χτύπησες δεν είναι δόλος: είναι απανθρωπιά.
Το να μην πάρεις ούτε ένα τηλέφωνο ώστε να μάθεις τι κάνει το ζώο που τσάκισες, δεν είναι δόλος: είναι αναισθησία.
Το να μην προσφερθείς να συνεισφέρεις ούτε ένα ευρώ για τα έξοδα του πλάσματος που άφησες ανάπηρο, δεν είναι δόλος: είναι φιλοτομαρισμός.
Αυτή είναι η Ελλάδα του 2020. Έχουμε νόμους οι οποίοι σε αυτόν ο οποίος κλώτσησε ένα σκυλί του ρίχνουν πρόστιμο 30.000 ευρώ (και υπέχει ποινικές ευθύνες), ενώ σε εκείνον που το πάτησε με το αμάξι του, το σακάτεψε και δεν σταμάτησε καν να δει τι έκανε, τον τιμωρούν απλά με 300 ευρώ πρόστιμο.
Έχουμε ένα νομικό πλαίσιο το οποίο τιμωρεί τον δόλο. Πρέπει να αποκτήσουμε μια νομοθεσία που θα τιμωρεί την εγκληματική αδιαφορία, την αναλγησία, την αναισθησία, την απανθρωπιά. Για να δικαιωθούν επιτέλους οι δεκάδες Πασχάληδες που κομματιάζονται και αφήνονται αβοήθητοι καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους, από όλους αυτούς τους “άδολους” εγκληματίες.»
Υ.Γ. 2 Στον οδηγό που άφησε ανάπηρο τον «Πασχάλη», έχει επιβληθεί μόνο ένα διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ. https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A98%CE%A9%CE%987%CE%9B%CE%A9-5%CE%A18?inline=true

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here