Οι χιμπατζήδες απολαμβάνουν την παρακολούθηση ταινιών σε παρέες, σύμφωνα με τους  επιστήμονες, κάτι που υποδηλώνει ότι ο κοινωνικός δεσμός μέσω της κοινής εμπειρίας έχει βαθιές εξελικτικές ρίζες.

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει δεσμούς με ομαδικές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση μιας ταινίας ή παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια. Αυτό όμως που δεν είναι σαφές, είναι εάν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα προκύπτει και σε άλλα είδη.

«Οι άνθρωποι έχουν μια τεράστια ποικιλία δραστηριοτήτων κοινωνικής αλληλεπίδρασης που δεν βλέπουμε σε άλλα είδη επειδή είναι πολιτιστικές – για παράδειγμα η ακρόαση μουσικής ή η παρακολούθηση ταινιών», δήλωσε ο Wouter Wolf, πτυχιούχος φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Duke στη Βόρεια Καρολίνα και συγγραφέας στη μελέτη. «Θεωρήσαμε ότι αυτό το είδος σύνδεσης με κοινές εμπειρίες ήταν μοναδικά ανθρώπινο»

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings της Βασιλικής Εταιρείας Β , οι χιμπατζήδες τοποθετήθηκαν σε ζευγάρια και τους παρουσιάστηκε ένα σύντομο βίντεο. Οι ερευνητές στη συνέχεια, μέτρησαν τον χρόνο που χρειάστηκε να προσεγγίσουν τα ζευγάρια τους, πόσο κοντά ήρθαν και πόσο καιρό παρέμειναν κοντά, – δύο κριτήρια για την κοινωνική σύνδεση. Η έρευνα έγινε και με πιθήκους σε ζευγάρια με ανθρώπους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι μεγάλοι πίθηκοι που είδαν το βίντεο είτε με άλλον πίθηκο είτε με έναν άνθρωπο, προσέγγισαν τον σύντροφο τους γρηγορότερα ή περνούσαν περισσότερο χρόνο κοντά τους, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν δει το βίντεο μόνοι τους.

Το εύρημα δείχνει ότι ο κοινωνικός δεσμός που δημιουργείται από την κοινή εμπειρία μπορεί να έχει βαθύτερες εξελικτικές ρίζες από ό, τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί.

 

«Τα ζώα μπορούν να στέκονται μαζί και να παρακολουθούν έναν καταρράκτη, αλλά δεν φαίνεται να αναζητούν τέτοιου είδους εμπειρίες», δήλωσε ο Wolf. «Έτσι, για μεγάλο χρονικό διάστημα, νομίζαμε ότι δεν ήταν σε θέση να επεξεργαστούν με αυτόν τον τρόπο ή δεν προέκυπταν ψυχολογικές συνέπειες από αυτό.»

«Είναι συναρπαστικό το γεγονός, ότι τουλάχιστον ορισμένα τμήματα της ψυχολογίας που πρέπει να συνδέσουμε μέσω κοινών εμπειριών μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν ένα ελαφρώς παλαιότερο εξελικτικό ιστορικό από ό, τι προηγουμένως υποπτευόμασταν».

Ο καθηγητής Frans de Waal , που δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: «Η επίδραση του συγχρονισμού στη συμπεριφορά … είναι ένας πολύ παλιός, έμφυτος μηχανισμός συμπάθειας. Ανεξάρτητα εάν[οι μεγάλοι πίθηκοι] καταλαβαίνουν την κοινή εμπειρία,αυτό είναι ένα διαφορετικό πράγμα … Δεν νομίζω ότι είναι εύκολο να αποδειχθεί. «

Τα ζώα παρακολουθήθηκαν μόνο για τρία λεπτά μετά την παρακολούθηση της ταινίας, επομένως δεν είναι σαφές εάν οι κοινές εμπειρίες ενισχύουν τους κοινωνικούς δεσμούς μακροπρόθεσμα. Η έρευνα χρησιμοποίησε ζώα σε αιχμαλωσία και οι επιστήμονες δήλωσαν ότι δεν ήταν γνωστό αν τα ίδια αποτελέσματα θα προέκυπταν και στην άγρια ​​φύση.

Μια παρόμοια μελέτη σχεδιάζεται για τη μέτρηση αυτής της επίδρασης στα παιδιά.

πληροφορίες: theguardian.com

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here