Εάν χαζεύοντας μία γάτα να κόβει βόλτες γύρω σας και αναρωτιέστε τι μπορεί να συμβαίνει στο κεφαλάκι της εκείνη την ώρα ή τι σκέφτεται γενικότερα, σίγουρα δεν αποτελείτε εξαίρεση. Και οι επιστήμονες που μελετούν τις συμπεριφορές των ζώων επίσης,θέλουν να μάθουν περισσότερα για τα μυαλά των κατοικίδιων ζώων μας και όσο το ενδιαφέρον για αυτό το είδος έρευνας αυξάνεται,σίγουρα έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε! 

Είμαστε στην περίοδο που ο δημοσιογράφος David Grimm αποκαλεί «μια χρυσή εποχή σκυλίσιας νοημοσύνης», με εργαστήρια σε όλο τον κόσμο αφιερωμένα στη μελέτη των μυαλών των σκύλων. Στο θέμα όμως της νοημοσύνης των γατών ή στο πως λειτουργεί ο εγκέφαλος τους, έχουν γίνει σχετικά λίγες επιστημονικές αναλύσεις. Μία αιτία είναι (όπως θα μπορούσε να πει κάποιος που έχει ζήσει με αυτές) πως με τις γάτες είναι δύσκολο να συνεργαστείς.

Για ένα κεφάλαιο σε βιβλίο του σχετικά με τη νοημοσύνη των ζώων, ο Grimm δυσκολευόταν να βρει επιστήμονες που είχαν κάνει μελέτες για τη συμπεριφορά των αιλουροειδών και όσοι βρήκε του είχαν πει πως λόγω τις μη συνεργασίας των γατών σταμάτησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις έρευνες τους.

Πέρα από τις δυσκολίες πάντως, οι επιστήμη έχει καταφέρει να μάθει αρκετά για την εσωτερική λειτουργία των γατών. Ακολουθούν κάποιες πληροφορίες τις οποίες γνωρίζουμε μέχρι στιγμής:

1. Οι γάτες μπορούν να ακολουθήσουν τα σημάδια μας

Ενώ οι γάτες μπορεί να μην καταλαβαίνουν τι λέμε με τα λόγια μας, μπορούν να κατανοήσουν τουλάχιστον μια κίνηση της γλώσσας του σώματος. Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα οτι οι γάτες μπορούν να ακολουθήσουν τις κινήσεις των ανθρώπων για να βρουν τρόφιμα.

Σε μια μελέτη το 2005, φοιτητές επιστήμονες έδειξαν σε γάτες δύο μπολάκια από τα οποία το ένα είχε τροφή για γάτες (που οι γάτες δεν μπορούσαν να δουν) και το άλλο ήταν άδειο. Οι γάτες είχαν τη δυνατότητα να πλησιάσουν και να επιλέξουν ένα από τα κύπελλα, ενώ παράλληλα  ένας ερευνητής έδειχνε με το δάχτυλο του το κύπελλο με το φαγητό. Σχεδόν όλες οι γάτες ακολούθησαν το σήμα, πήγαν στο σωστό κύπελλο και πήραν την ανταμοιβή των τροφίμων. Αυτό υποδηλώνει ότι έχουν αυτό που λένε οι επιστήμονες «θεωρία του νου», δηλαδή την ικανότητα να αντιλαμβάνονται γνώση, επιθυμίες, προθέσεις και λοιπά από άλλους. Σε αυτή την περίπτωση, λέει ο Grimm, οι γάτες κατάλαβαν ότι ο υποψήφιος επιστήμονας προσπαθούσε να τους δείξει κάτι.

«Δεδομένου ότι οι γάτες έχουν εκτραφεί για να είναι κατοικίδια και περνούν πολύ χρόνο με τους ανθρώπους, θα περίμενε κανείς να αντιλαμβάνονται τα ανθρώπινα συνθήματα σε κάποιο βαθμό», έγραψαν οι ερευνήτριες στην συμπεριφορά συμπεριφορά των ζώων και οι εKristyn R. Vitale Shreve και Monique AR Udell σε μια ανασκόπηση της έρευνας σχετικά με τη γνώση της γάτας. «Ωστόσο, όποιος έχει στην κατοχή του μια γάτα γνωρίζει πως δεν ανταποκρίνεται όπως θα ήθελε στην επικοινωνία.»

2. Οι γάτες δεν αντιλαμβάνονται πότε κάτι είναι κρυμμένο 

Εάν ένα αντικείμενο απομακρύνεται από την όραση μας ή τοποθετείται πίσω από κάτι άλλο, για παράδειγμα τοποθετείται σε ένα συρτάρι, γνωρίζουμε ότι δεν έχει πάψει να υπάρχει, αλλά έχει απλώς κρυφτεί από εμάς. Αυτή η έννοια που ονομάζεται «μονιμότητα του αντικειμένου», φαίνεται αρκετά βασική για εμάς, αλλά δεν μπορούν όλα τα ζώα (ή ακόμη και πολύ μικρά ανθρώπινα μωρά) να την καταλάβουν.

Αν η γάτα σας έχει κυνηγήσει ποτέ ένα ποντίκι ή τα παιχνίδια, της μέχρι τη στιγμή που πήγαν κάτω από ένα έπιπλο και στη συνέχεια καθόταν εκεί περιμένοντας να επανεμφανιστεί, θα μπορούσατε να θεωρήσετε ότι και οι γάτες έχουν την αίσθηση της μονιμότητας του αντικειμένου. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι οι γάτες μπορούν εύκολα να λύσουν τεστ για τη μονιμότητα των αντικειμένων και να εντοπίσουν κρυμμένα αντικείμενα σε δοχεία και πίσω από εμπόδια όπου εξαφανίστηκαν.

Αυτή είναι μια πνευματική ικανότητα των γατών την οποία έχουν ως μοναχικοί κυνηγοί. «Αν το θήραμα εξαφανιστεί πίσω από μια κάλυψη, οι γάτες θα επωφεληθούν από την ικανότητα τους να θυμούνται τη θέση του πριν από την εξαφάνισή του», λένε ο Βιτάλ Σσέβ και ο Ουντέλ.

3. Οι μνήμη της γάτας είναι μικρή

Μελέτες έχουν καταλήξει στο ότι η ικανότητα της γάτας να θυμάται και να χρησιμοποιεί πληροφορίες για σύντομες περιόδους, ονομάζεται μνήμη εργασίας.  Παρουσιάστηκε σε κάποιες γάτες ένα παιχνίδι και έπειτα έπρεπε να το βρουν μετά από αναμονή διαφορετικών χρονικών περιόδων μέχρι περίπου ένα λεπτό. Το ξεχνούσαν λοιπόν μετά από 10 δευτερόλεπτα. (Για λόγους σύγκρισης, τα σκυλιά που έλαβαν την ίδια δοκιμή είχαν καλύτερη απόδοση και η μνήμη εργασίας τους χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να μειωθεί).

Ωστόσο, η μακροχρόνιες αναμνήσεις των γατών είναι πιο ανεπτυγμένες, λένε οι Vitale Shreve και Udell, παρόλα αυτά οι μνήμες μπορούν να επηρεαστούν από πράγματα όπως η ασθένεια ή η ηλικία. Ένα πρόβλημα είναι μια γνωστική παρακμή τύπου Αλτσχάιμερ, που ονομάζεται Feline Cognitive Dysfunction (FCD) ή Σύνδρομο Γνωστικής Δυσλειτουργίας.

Σύμφωνα με το Κέντρο Κτηνοτροφίας του Πανεπιστημίου Κορνέλ , η γνωστική δυσλειτουργία είναι το μειονέκτημα για τις γάτες του να ζουν περισσότερο, χάρη στις βελτιώσεις στη διατροφή και την πρόοδο στην κτηνιατρική. Το CDS παρατηρείται συχνά σε γάτες ηλικίας 10 ετών και άνω.

4. Οι γάτες έχουν κάποια έννοια του χρόνου και μπορούν να πουν περισσότερο από λιγότερο

Αν οι γάτες σας είναι σαν τη δική μου, πιθανότατα αρχίζουν να κουδουνίζουν για πρωινό και δείπνο περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Πώς ξέρουν ότι ήρθε η ώρα να φάμε; Ενώ δεν υπάρχει μεγάλη έρευνα στον τομέα αυτό, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι οι γάτες μπορούν να κάνουν διακρίσεις μεταξύ διαφορετικών χρονικών περιόδων.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές εκπαίδευσαν τις γάτες να τρώνε από ένα από τα δύο κύπελλα με βάση το πόσο καιρό κρατήθηκαν σε ένα κλουβί προτού απελευθερωθούν για φαγητό και οι γάτες μπορούσαν να πουν τη διαφορά μεταξύ περιόδων κράτησης 5, 8, 10 και 20 δευτερολέπτων . Αυτή η ικανότητα, οι Vitale Shreve και Udell λένε, σημαίνει ότι οι γάτες μπορεί να έχουν «ένα εσωτερικό ρολόι που είναι υπεύθυνο για την εκτίμηση της διάρκειας των γεγονότων».

Εκτός από το να γνωρίζουν ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ένα μικρότερο, οι γάτες φαίνεται να είναι σε θέση να πουν μια μεγαλύτερη ποσότητα αντί μια μικρότερη. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι γάτες μπορούν να διακρίνουν μια ομάδα δύο αντικειμένων από μια ομάδα τριών και να χρησιμοποιήσουν τη μεγαλύτερη ομάδα ως ένδειξη ότι υπάρχουν περισσότερα τρόφιμα. Όπως και με τη μονιμότητα αντικειμένων, το νόημα είναι ότι οι γάτες έχουν αυτή τη νοητική ικανότητα για να μεγιστοποιήσουν την ποσότητα τροφής που  μπορούν να αποκτήσουν κατά το κυνήγι.

ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ;

Ενώ έχουμε πολλά να μάθουμε για τους εγκεφάλους των γατών, πώς σκέφτονται, πώς αντιλαμβάνονται και αλληλεπιδρούν μαζί μας και τον κόσμο γύρω τους, είναι ήδη σαφές ότι έχουν μερικές εκπληκτικές διανοητικές ικανότητες. Αλλά πώς να σταθούν εναντίον του άλλου αγαπημένου μας κατοικίδιου ζώου, του σκύλου;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι δύσκολη, τουλάχιστον. Υπήρξε πολύ πιο γνωστική έρευνα για τα σκυλιά παρά για τις γάτες, επομένως δεν έχουμε τόσο πλήρη κατανόηση της νοημοσύνης και των γνωστικών ικανοτήτων της γάτας. Επιπλέον, τα ζώα διαφέρουν ως προς το μέγεθος, τη συμπεριφορά και την ικανότητά τους να εκπαιδεύονται. Τόσο πολλά πειράματα που χρησιμοποιούνται στην έρευνα για τη γνώση των ζώων σχεδιάζονται διαφορετικά για διαφορετικά είδη. Μια δοκιμή που λειτουργεί με μια γάτα μπορεί να μην λειτουργεί με ένα σκυλί ή ένα πουλί ή ένα ποντίκι και συνήθως δεν μπορείτε να κάνετε μια δίκαιη σύγκριση.

πηγή: petmd.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here