Θα θέλαμε ο σκύλος μας να είναι πάντα καθαρός και να μυρίζει όμορφα όπως και εμείς, όμως το συχνό μπάνιο στον σκύλο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία του. Σε αντίθεση με τον άνθρωπο, το μπάνιο στο σκύλο καταστρέφει τα φυσικά λιπίδια του δέρματος και μεταβάλλει το ph της επιδερμίδας του.

Η αυξημένη δε συχνότητα του, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές και άλλου τύπου καταστροφικές αντιδράσεις στο δέρμα του. Παρόλα αυτά, για την δική μας «ανασφάλεια» και ειδικά όταν ο σκύλος ζει μέσα στο σπίτι, συνηθίζουμε το μπάνιο να το εντάσσουμε στη φροντίδα ρουτίνας.

Προκειμένου λοιπόν να καταφέρουμε την πολυπόθητη «χρυσή τομή» και να αποφύγουμε τα παραπάνω προβλήματα στον αγαπημένο μας φίλο, η συχνότητα του μπάνιου δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 1 μπάνιο κατά τη διάρκεια 1 μήνα! 

Το σαμπουάν που θα χρησιμοποιήσουμε, δεν θα πρέπει να είναι το δικό μας που θα βρούμε πρόχειρο στο ραφάκι του μπάνιου, αλλά ιδανικό για σκύλους, μιας και το τελευταίο είναι κατάλληλο για το ph της επιδερμίδας του.

Διαλέξτε το σωστό προϊόν ανάλογα με την ηλικία, το μήκος και την ποιότητα του τριχώματος. Για παράδειγμα αν το τρίχωμα είναι μακρύ, προτιμήστε σαμπουάν με conditioner για να μαλακώσει την τρίχα και να μη δημιουργούνται κόμποι!

Για ένα καλό μπάνιο, απαιτείται περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού σαμπουάν για κάθε 1kg σωματικού βάρους του σκύλου μας. Σε πλαστικό δοχείο αραιώνουμε λίγο χλιαρό νερό με τη συνολική απαιτούμενη ποσότητα του σαμπουάν. Ποτέ δεν ρίχνουμε απ’ ευθείας το σαμπουάν ως έχει πάνω στο ζώο, γιατί είναι σχεδόν αδύνατη η η πλήρη αφαίρεσή του με το ξέπλυμα.

Αφού το σαμπουάν ανακατευθεί καλά στο δοχείο και μετά την καλή διαβροχή του ζώου με χλιαρό νερό, χύνετε σιγά σιγά το διαλυμένο σαμπουάν (αφρός) στη ράχη του σκύλου. Με ελαφρύ μασάζ ο αφρός προωθείται μέσα από τις τρίχες στο δέρμα του ζώου, σε όλο το σώμα, εκτός από το κεφάλι.

Ο αφρός θα πρέπει να σχηματίζεται σιγά-σιγά, μέχρι να γίνει σαν κρέμα ή σαν αφρός ξυρίσματος και, αν πρόκειται για θεραπευτικό μπάνιο, να παραμείνει πάνω στο σώμα του ζώου για 10 λεπτά. Τέλος, ο σκύλος θα πρέπει να ξεπλένεται πολύ καλά και να στεγνώσει με μαλακή πετσέτα και τελικά με σεσουάρ.

  • Προσοχή πρέπει να δώσουμε στον ακουστικό πόρο του σκύλου! Θα πρέπει να φροντίσουμε επιμελώς για τη στεγανότητα του, γιατί πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της ωτίτιδας!
  • Προσοχή και στα ατυχήματα. Ας θυμόμαστε πάντα ότι και τα ζωάκια μπορούν να γλιστρήσουν στο μπάνιο!
  • Τέλος, επειδή πολλά ζώα φοβούνται το νερό, ας το δούμε λίγο σαν παιχνίδι…ανά χείρας λιχουδιές επιβράβευσης και υπομονή!

Για να κρατήσουμε τον σκύλο μας καθαρό κατά τη διάρκεια του μήνα, το μυστικό είναι το συχνό βούρτσισμα της τρίχας. Έτσι απορρίπτουμε την νεκρή τρίχα που μπορεί να περιέχει υπολείμματα βρωμιάς από τις δραστηριότητες του.

Και ο τετράποδος φίλος μας νιώθει ανάλαφρος και χαρούμενος!!! Μαζί του κι εμείς!!!

                                                    Καλή επιτυχία!

*Ευχαριστούμε το ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΙΕΡΙΑΣ – HumanPet.gr για τις πολύτιμες συμβουλές 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here