Ζούμε το Πάσχα του 2020 και διανύουμε μία Μεγάλη Εβδομάδα διαφορετική από τις προηγούμενες, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού.

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και καθώς βρισκόμαστε στην κορύφωση του Θείου Δράματος, περιμένουμε την Ανάσταση η οποία θα συνοδευθεί από παραδοσιακά έθιμα και συνήθειες, στα οποία όμως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ό,τι αφορά στα κατοικίδια μας.

Οι μεγάλοι κίνδυνοι που απειλούν κυρίως τον σκύλο μας το Πάσχα, είναι δύο. Ο πρώτος αφορά στα πυροτεχνήματα που στρεσάρουν τον τετράποδο φίλο μας σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να το σκάσει από τον πανικό του και να εκτεθεί σε άλλους κινδύνους, είτε ακόμα και να πάθει ανακοπή καρδιάς από τον φόβο του.

Η δεύτερη μεγάλη απειλή, είναι η διατροφικές μας συνήθειες κατά την περίοδο αυτή.

 

Πως προστατεύουμε το κατοικίδιο μας το Πάσχα

Βεγγαλικά

Αν και λόγω της καραντίνας δεν γνωρίζουμε σε τι βαθμό θα υπάρξουν βεγγαλικά τα οποία θα ταράξουν την γαλήνη των ζώων μας, παρόλα αυτά μπορούμε να έχουμε στο μυαλό μας τα εξής:

Οι γάτες μας μπορούν πιο εύκολα να αντιμετωπίσουν τον φόβο τους, αφού η «αγαπημένη» κρυψώνα στο σπίτι μας μπορεί να δώσει τη λύση κατά τη διάρκεια των βεγγαλικών.

Για του σκύλους μας όμως οι οποίοι θα βιώσουν πολύ πιο έντονα την κατάσταση, πρέπει να τους κρατήσουμε σε εσωτερικό χώρο με καλά κλεισμένα τις πόρτες και τα παράθυρα, ώστε να περιοριστούν όσο γίνεται περισσότερο ο εξωτερικός θόρυβος και οι λάμψεις.

Ιδανικά επιλέξτε μία ήρεμη μουσική να ακούγεται στο δωμάτιο που θα βρίσκεται και φροντίστε να μην υπάρχουν αντικείμενα που μπορεί να τον τραυματίσουν στην περίπτωση που χάσει τον αυτοέλεγχο του και κινείται νευρικά. Μη τον μαλώσετε και μην του φωνάξετε σε περίπτωση που πανικοβληθεί γιατί θα του ενισχύσετε την απόγνωση.

Αν παρ’ ελπίδα ο σκύλος σας χαθεί από τον πανικό, φτιάξτε αμέσως αφίσες με καθαρή φωτογραφία του και στοιχεία επικοινωνίας, μοιράστε τες σε κτηνιατρεία, pet shops και όπου κινείται κόσμος και ενημερώστε γείτονες και φιλοζωικές ομάδες στο διαδίκτυο για να προωθήσουν την αναζήτηση. (προσπαθήστε να αποφύγετε αυτή την εξέλιξη με κάθε τρόπο αφού θα είναι ό,τι χειρότερο για ζώο σας και για εσάς τους ίδιους)

Διατροφή

Οι κίνδυνοι που απειλούν τα ζώα μας μέσω της διατροφής κατά το Πάσχα, δεν διαφέρουν με αυτούς που απειλούν και την υγεία των ανθρώπων και γίνονται αντιληπτοί με απλούς συλλογισμούς.

Εκτός από την αποφυγή κατανάλωσης κόκαλων από τα (δύστυχα) αρνιά και κατσίκια, τα οποία σπάνε, γίνονται αιχμηρά και μπορεί να τρυπήσουν τον λαιμό, το στομάχι και τα έντερα με πολύ δυσάρεστες συνέπειες, πρέπει να προσέξουμε και τα υπόλοιπα. Πέτσες, κοκορέτσι, τσουρέκια και λοιπά προϊόντα που θα γεμίσουν λιπαρά τον οργανισμό μας, ας μην τα προσφέρουμε στους τετράποδους φίλους μας που δεν μπορούν να τα μεταβολίσουν.

Σε κάθε περίπτωση, για οδηγίες σχετικά με το τι επιτρέπεται να ταΐζετε το κατοικίδιο σας, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο που γνωρίζει την κατάσταση της υγείας του ζώου σας.

Σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here