Οι ερευνητές της θαλάσσιας ζωής στην Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, παρατήρησαν αύξηση στις φωλιές!

Όπως αναφέρουν, οι περιορισμοί του κορονοϊού που μειώνουν την παρουσία των ανθρώπων και τα επιβλαβή απόβλητα στις παραλίες, έχουν ευεργετική επίδραση στον αριθμό των απειλούμενων με εξαφάνιση Δερματοχελώνων, στην πολιτεία.

Με την καλοκαιρινή περίοδο ωοτοκίας μόλις δύο εβδομάδων, το προσωπικό από το Loggerhead MarineLife Center, έχει ήδη βρει και περιχαρακώσει 76 φωλιές από τα μεγαλύτερα είδη θαλάσσιας χελώνας στον κόσμο, καταγράφοντας μία σημαντική αύξηση σε σχέση με τη ίδια περσινή περιοδο.

Flickr - Rainbirder - LEVIATHAN
Wikimedia Commons

 

Η δερματοχελώνα (επιστημονική ονομασία: Dermochelys coriacea) είναι το μεγαλύτερο σωζόμενο είδος χελώνας (καθώς και μεγαλύτερη θαλάσσια χελώνα που υπήρξε ποτέ) και το τέταρτο μεγαλύτερο είδος ερπετού μετά από τρία κροκοδείλια.

Ξεχωρίζει εύκολα από τις υπόλοιπες θαλάσσιες χελώνες, καθώς δεν έχει οστέινο καβούκι. Αντίθετα το «χέλυο» της αποτελείται από δέρμα και λιπαρή σάρκα. Η δερματοχελώνα είναι το μόνο σωζόμενο είδος στην οικογένεια Dermochelyidae.

Το μήκος μιας ενήλικης Δερματοχελώνας κυμαίνεται από 1,8 έως και 2,2 μέτρα, ενώ το βάρος της από 250 έως και 700 κιλά. Πρόκειται για ένα από τα θαλάσσια ζώα με τις βαθύτερες καταδύσεις, αφού έχουν καταγραφεί καταδύσεις μέχρι 1280 μέτρα!

Η Sarah Hirsch, διευθύντρια έρευνας και δεδομένων του κέντρου, δήλωσε:

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε τις χελώνες μας να ευδοκιμούν σε αυτό το περιβάλλον. Ο κόσμος μας έχει αλλάξει, αλλά αυτές οι χελώνες το κάνουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια, κάτι που μας δίνει ελπίδα πως θα συνεχίσει να συμβαίνει.»

Ο εκτελεστικός διευθυντής David Godgrey, σχολιάζει πως οι περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω κορονοϊού βοηθούν τις χελώνες με διάφορους τρόπους:

«Οι πιθανότητες να χτυπηθούν και να σκοτωθούν ακούσια οι χελώνες, είναι χαμηλότερες. Η μειωμένη ανθρώπινη παρουσία στην παραλία, σημαίνει επίσης πως λιγότερα σκουπίδια και πλαστικά θα εισέρχονται στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Η κατάποση και ο εγκλωβισμός από πλαστικά, αποτελούν επίσης αιτίες τραυματισμού των θαλάσσιων χελώνων.»

Σύμφωνα με ερευνητικά κέντρα του MarineLife, μόνο 1 στα 1000 εκκολαπτήρια επιβιώνει, με μεγαλύτερους θανάτους σε δημοφιλείς παραλίες.

Ο Godfrey συμπληρώνει λέγοντας: «Περιμένουμε ότι χιλιάδες νεοσσοί που συνήθως αποπροσανατολίζονται από τα φώτα αυτή την εποχή, φέτος είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν και να φτάσουν στην θάλασσα.»

πληροφορίες: The Guardian και Wikipedia

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here