Υπάρχουν μερικά ζώα όπως το φλαμίνγκο που έχουν φωτεινά χρώματα, όπως ροζ (ή πορτοκαλί) φτερά και μπορείτε να τα δείτε εύκολα σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.Αλλά γιατί φαίνονται έτσι;

Τα φλαμίνγκο συνήθως δεν γεννιούνται με το χρώμα που μεγαλώνουν και ο λόγος είναι πολύ απλός.

Μια σκιά του γκρι : Όταν το αυγό φλαμίνγκο εκκολαφτεί και βγαίνουν από το κέλυφος τους το χρώμα του φτερού τους δείχνει πολλές αποχρώσεις του γκρι. Χρειάζεται αρκετός χρόνος για το φλαμίνγκο να αναλάβει τη χρωματική σκιά που το συνδέουμε και κατηγοριοποιούμε κυρίως στην οικογένεια πουλιών.

Αλλαγή χρώματος : Η αλλαγή χρώματος στο φλαμίνγκο ενεργοποιείται από τη διατροφή που περιλαμβάνει συνήθως τα φύκια και τα καρκινοειδή. Η φωτεινότητα των φτερών τους εξακολουθεί να αυξάνεται όσο περισσότερο συνεχίζουν σε αυτή τη δίαιτα. Το φαγητό αποτελείται από καθαρή χημική ουσία, η οποία μετατρέπεται σε κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα όταν διαλύεται μετά την κατανάλωσή της. Η χρωστική ουσία αποθηκεύεται στο σώμα ως λίπος και χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη πιο όμορφων φτερών. Όταν αυτό συμβαίνει, η χρωστική ουσία αλλάζει τα φτερά σε ροζ. Αν και αυτό δεν είναι μόνιμο καθώς τα φτερά χάνουν εύκολα σε καθημερινή βάση. Τη στιγμή που τα πουλιά σταματούν να τρώνε τη σωστή διατροφή που είναι το φαγητό που περιέχει το χρωστικό, το χρώμα θα εξαφανιστεί.

Παραλλαγές σε όλο τον κόσμο: Είναι πολύ δύσκολο να βρείτε δύο φλαμίνγκο που μοιράζονται την ίδια απόχρωση του ροζ. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν μοιράζονται τον ίδιο φυσικό χρωματισμό. Υπάρχουν διαφορές στη διαθεσιμότητα τροφίμων και στο συνολικό ποσό που λαμβάνεται από το φλαμίνγκο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για το πώς θα γίνουν τα φτερά του.

Στην Καραϊβική, τα φλαμίνγκο τρώνε πολύ από τα φύκια και ως εκ τούτου δίνουν στα φτερά τους ένα πιο όμορφο και ελκυστικό χρώμα, είτε είναι ροζ, κόκκινο ή πορτοκαλί. Εν τω μεταξύ, σε άλλα μέρη του κόσμου όπου είναι ξηρότερα – για παράδειγμα στην Αφρική, τα φλαμίνγκο είναι ελαφριά χρωματισμένα απλά επειδή η πηγή του φαγητού δεν είναι διαθέσιμη σε αντίθεση με την Καραϊβική.

Τα φλαμίνγκο που διατηρούνται στους ζωολογικούς κήπους τοποθετούνται σε μια ειδικά παραγόμενη διατροφή η οποία περιλαμβάνει καρκινοειδή και πρόσθετα. Οι χημικές ουσίες παρέχουν την αντικατάσταση των φυσικών που μπορούν να βρουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Όλα όσα θέλει ο ζωολογικός κήπος είναι για το φλαμίνγκο να παραμένει πάντα φωτεινό για όλους τους επισκέπτες που θα πληρώσουν για να τα δουν.

O χρωματισμός του ανθρώπινου δέρματος: Η βήτα-καροτίνη είναι ένας εθισμός που χρησιμοποιείται για τη διατροφή του φλαμίνγκο και μπορεί να βρεθεί σε μερικά τρόφιμα που επίσης τρώει ο άνθρωπος. Για παράδειγμα, το καρότο περιέχει αυτή τη χημική ουσία αν και δεν είναι πολύ αποτελεσματική και λειτουργεί μέχρι ενός ορίου. Για ένα φλαμίνγκο να αλλάξει το χρώμα του σε μια διατροφή με καρότα θα έπρεπε να παίρνει πολύ φαγητό σε συστηματική βάση.

Είναι γνωστό ότι η ομορφιά που μας προσελκύει στο φλαμίνγκο δεν έρχεται φυσικά αλλά με συγκεκριμένη διατροφή στο φυσικό τους περιβάλλον.

πηγή

Για περισσότερα άρθρα και ενημέρωση σχετικά με τα κατοικίδια ζώα και την άγρια ζωή, κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook πατώντας -εδώ-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here