Συχνά υπάρχει ανησυχία σχετικά με την αντίδραση της γάτας μας, όταν ένα νέο μέλος πρόκειται να μπει στην οικογένεια. Αυτός ο προβληματισμός είναι δικαιολογημένος, γιατί όπως είναι γνωστό, οι γάτες σιχαίνονται τις αλλαγές.

Ο στόχος είναι η επαφή της γάτας με το μωρό να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή, με τους λιγότερους δυνατούς τραυματισμούς και γι’ αυτό τον λόγο σας προτείνουμε κάποιες συμβουλές σχετικά με τη συγκατοίκηση .

Γενικά σχόλια πριν από την άφιξη του νεογέννητου

Όπως προαναφέραμε, προκειμένου η συμβίωση της γάτας και του νεογέννητου να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή , πρέπει πρώτα να έχετε κατά νου ότι οι γάτες βλέπουν τα μωρά σαν να ήταν εξωγήινα. Αυτό συμβαίνει επειδή εκπέμπουν ασυνήθιστους θορύβους (π.χ. κλάμα), έχουν διαφορετικές μυρωδιές και θεωρούν τη γάτα σαν παιχνίδι προς διασκέδαση. Αυτό που διαταράσσει περισσότερο τις γάτες είναι η απρόβλεπτες αντιδράσεις τους.

Όταν το μωρό φτάνει στο σπίτι, η ρουτίνα της γάτας διαλύεται και αυτό αποτελεί μια οδυνηρή διαδικασία για εκείνη.

Για τον λόγο αυτό, οι πρώτες στιγμές της συγκατοίκησης μεταξύ νεογέννητου και γάτας είναι κομβικές. Είναι προφανές ότι δεν θα πρέπει να μείνουν μόνοι και ότι πάντα πρέπει να υπάρχει κοντινή επίβλεψη όταν βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο. Η γάτα εάν δεν της τραβήξει το ενδιαφέρον η παρουσία του μωρού, είναι δύσκολο να το προσεγγίσει. Αντίθετα, το παιδί θα μπορούσε να αισθανθεί την περιέργεια προς το ζώο και συνεπώς να αναζητήσει μια αλληλεπίδραση. Εάν σε εκείνο το σημείο δεν είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε, μπορεί να υπάρχουν μπλεξίματα…

Οι πρώτες επαφές μεταξύ γάτας και νεογέννητου είναι πολύ σημαντικές ,

για τον λόγο αυτό, αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού, θα ήταν σκόπιμο να πάμε στο σπίτι ένα σεντονάκι ή ρούχο του. Είναι μια καλή συμβουλή επειδή η γάτα μας θα αρχίσει να εξοικειώνεται με τη μυρωδιά του.

Μια άλλη πολύ χρήσιμη τεχνική θα μπορούσε να είναι η χρήση μιας κούκλας μωρού, τους μήνες πριν από τη γέννηση, για να κάνουμε πρόβα τις πράξεις που θα κάνουμε με το μωρό μας. Εάν έχουμε ήδη αποφασίσει ποιο θα είναι το όνομά του, θα ήταν καλό να το χρησιμοποιήσετε και στην κούκλα.

Ενώ κάνουμε αυτά, είναι σημαντικό παράλληλα να δίνουμε όλη μας την αγάπη στη γάτα, να την φροντίζουμε και να της προσφέρουμε λιχουδιές, γιατί θα συνδέσει αμέσως τη μυρωδιά και το όνομα του παιδιού με ευχάριστα και θετικά πράγματα. Με αυτό τον τρόπο η συμβίωση μεταξύ νεογέννητου και γάτας στο σπίτι θα ξεκινήσει «με το δεξί».

Άφιξη στο σπίτι του νεογέννητου:

 • Ως περίεργο ζώο, η γάτα υπάρχει περίπτωση να προσεγγίσει το μωρό με έναν ύποπτο και φοβισμένο τρόπο. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης πρέπει να ενεργήσουμε με προσοχή και αυτοέλεγχο , χαϊδεύοντας τη γάτα και μιλώντας σε αυτήν με πολύ γλυκό τρόπο.
 • Εάν η γάτα προσπαθήσει να έρθει πιο κοντά, έχουμε δύο επιλογές: αν εμπιστευόμαστε τη γάτα μας, θα την αφήσουμε έτσι ώστε να βλέπει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι. Αν δεν την εμπιστευόμαστε, την απομακρύνουμε απαλά χωρίς να την τρομάξουμε ούτε να την τιμωρήσουμε.
 • Σε περίπτωση που η γάτα φοβάται το νεογέννητο, μη την πιέζετε να πλησιάσει. Αφήστε την να ξεπεράσει τους φόβους της σιγά-σιγά. Αργά ή γρήγορα θα επιστρέψει για να προσεγγίσει το μωρό.
 • Εάν κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης συνάντησης όλα πάνε κατ’ευχήν, δεν πρέπει να επιτρέψετε να διαρκέσει πολύ. Καλό θα ήταν να αποσπάστε την προσοχή της γάτας με άλλα πράγματα, για να αποφύγετε τον κίνδυνο να καταστραφεί όλη η μέχρι εκείνη τη στιγμή πρόοδος (για παράδειγμα, το μωρό θα μπορούσε να αρχίσει να κλαίει και να τρομάξει το ζώο μας).

Συμβουλές για συγκατοίκηση μεταξύ γάτων και νεογνών

Εάν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές, να είστε σίγουροι ότι η συμβίωση μεταξύ νεογέννητου και γάτας στο σπίτι θα είναι απολύτως ασφαλής. Δεν θα έχετε προβλήματα με ζήλιες και η σχέση τους δεν θα έχει δύσκολες καταστάσεις να διαχειριστείτε.

 • Μην παίρνετε ποτέ την προσοχή σας από το νεογέννητο εάν η γάτα βρίσκεται κοντά. Όταν το μωρό κοιμάται, αν η πρόσβαση στο σημείο είναι εύκολη για τη γάτα, καλύτερα κλείστε την πόρτα για να την εμποδίσετε να πλησιάσει.
 • Βεβαιωθείτε εάν μωρό έχει αλλεργική αντίδραση στο τρίχωμα της γάτας. Εάν ναι, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.
 • Πριν φτάσει το μωρό στο σπίτι, καλό είναι να έχουμε τακτοποιήσει το θέμα με τις ώρες και το σημείο όπου η γάτα τρώει, κοιμάται και κινείται ανάλογα με τους χώρους που θα καταλάβει το νεογέννητο. Θα πρέπει να γίνουν αυτές τις αλλαγές το συντομότερο δυνατόν για να μην προστεθεί επιπλέον στρες σε αυτό που θα προκύψει από την παρουσία του μωρού.
 • Η γάτα πρέπει να συνηθίσει στις μυρωδιές και τους ήχους του νεογέννητου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν θα πρέπει να απαγορεύεται σε κανένα μέρος του σπιτιού η παρουσία του παιδιου.
 • Να κόβετε τα νύχια τακτικά στη γάτα, για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο γρατζουνιών. Εάν δεν ξέρετε πώς να το κάνετε, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο.
 • Για την προστασία του μωρού, είναι απαραίτητο να ελέγξετε ακόμα πιο προσεκτικά την υγιεινή και την υγεία του ζώου. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, ελέγξτε ότι η γάτα σας έχει κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια .
 • Τα στειρωμένα ζώα τείνουν να είναι λιγότερο επιθετικά. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, η στείρωση της γάτας είναι μια υπόθεση που πρέπει να εξετάσετε.
 • Η γάτα πρέπει να γνωρίζει ξεκάθαρα τι δεν μπορεί και τι δεν πρέπει να κάνει όταν έχετε το νεογέννητο στα χέρια σας. Δεν πρέπει ποτέ να την αφήνετε να πλησιάσει ή να προσπαθήσει να ανέβει ή να εισέλθει στο κρεβατάκι του μωρού. Να ανεβαίνει στην αγκαλιά σας μόνο όταν δίνετε άδεια. Για να αποφύγετε τη ζήλια, θυμηθείτε να μην το παρακάνετε με το να το μαλώνετε και να προσφέρετε λιχουδιές και χάδια όταν συμπεριφέρεται καλά.

 

 • Όταν η γάτα σας δείχνει ότι θέλει την προσοχή σας , πάντα προσπαθήστε να της την δώσετε. Εάν την βλέπετε πολύ αναστατωμένη, είναι καλύτερο να την αφήσετε ήσυχη και να μετακινήσετε το μωρό μακριά της. Στη συνέχεια, μπορείτε να δοκιμάσετε να την ηρεμήσετε.

 

 • Κάθε γάτα είναι διαφορετική, εσείς είστε αυτοί που γνωρίζετε τη δικιά σας και ερμηνεύετε καλύτερα τη συμπεριφορά της. Γι ‘αυτόν τον λόγο προσπαθείστε να την παρακολουθήσετε και να αποτρέψετε κάθε λάθος συμπεριφορά προς το παιδί.
 • Θυμηθείτε να κρατάτε το σπίτι καθαρό. Η υγιεινή είναι απαραίτητη, επομένως μην επιτρέπετε στη γάτα σας να παραμείνει σε μέρη όπου το μωρό περνάει περισσότερο χρόνο.

Όταν οι γάτες ζηλεύουν τα νεογνά

Οι γάτες θέλουν να είναι το επίκεντρο της προσοχής, συνεπώς είναι κατανοητό ότι μπορεί να προκύψει ζήλια ή ανταγωνισμός. Είναι μηχανισμοί παρόμοιοι με αυτούς που θα μπορούσαν να συμβούν και εάν ερχόταν στο σπίτι νέο κατοικίδιο.

Το νεογέννητο απαιτεί μεγάλη προσοχή, μεγάλο μέρος της ενέργειας και του χρόνου μας, και η αγαπημένη μας γάτα μπορεί να επηρεαστεί. Μια στρεσαρισμένη γάτα σε μια εποχή που δεν μπορούμε να την σκεφτούμε πολύ, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να γίνει χρόνιο.

Η καλύτερη λύση είναι να αρχίσετε να μειώνετε λίγο την προσοχή που της δίνετε, ακόμη και μήνες πριν φτάσει το μωρό. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτρέψετε τη γάτα από το να συσχετίσει την άφιξη του μωρού με το γεγονός ότι λαμβάνει λιγότερη περιποίηση.

Εάν το ζώο μας υποφέρει από προβλήματα συμπεριφοράς, είναι επιθετικό ή υποφέρει από το άγχος του αποχωρισμού, έχει έρθει η στιγμή να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό για να το λύσει. Όπως ήδη αναφέρθηκε, προσπαθήστε να διατηρήσετε  τη ρουτίνα της γάτας σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Ή να την προετοιμάσετε  το συντομότερο δυνατό για τις αλλαγές που θα προκύψουν αναγκαστικά.

Αν ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες, τα προβλήματα μεταξύ γάτων και νεογνών θα είναι ελάχιστα και η συγκατοίκηση τους θα είναι ευχάριστη και ενδιαφέρουσα. Επιπλέον, τελευταίες μελέτες σχετικά με το θέμα αποκαλύπτουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια ζώα, κατά το πέρασμα του χρόνου έχουν μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από ασθένειες.

πληροφορίες από Animalpedia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here