Οι άνθρωποι αναζητούν εδώ και πολλά χρόνια μια σύνδεση με διάφορα είδη στο ζωικό βασίλειο. Παρά τους αντικρουόμενους ισχυρισμούς, το γεγονός παραμένει ότι υπάρχουν τόσες εντυπωσιακές ομοιότητες μεταξύ των χιμπατζήδων και των ανθρώπων, που οι εξελικτικοί βιολόγοι τους αποκαλούν «ξαδέλφια μας».

Κατ’ αρχήν, οι χιμπατζήδες δείχνουν κοινωνικές συμπεριφορές, που κάποτε θεωρούνταν ότι παρατηρήθηκαν μόνο σε ανθρώπους και στους μεγάλους πιθήκους.

Οι χιμπατζήδες θέλουν να παίζουν

Ακριβώς όπως τα μικρά παιδιά, που τα καλοκαιρινά πρωινά θέλουν να βγουν και να ψάξουν για άλλα παιδιά για να παίξουν, οι νέοι χιμπατζήδες έχει παρατηρηθεί να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Συμμετέχουν σε δραστηριότητες παιχνιδιού για ώρες, εκδηλώνοντας συμπεριφορές που οι επιστήμονες περιγράφουν ως «δραστηριότητα που δεν παράγει σαφές ή άμεσο όφελος – τόσο κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας όσο και της «νεότητας τους».

Αυτά τα κοινωνικά παιχνίδια στα οποία συμμετέχουν οι χιμπατζήδες, θα τους βοηθήσουν τελικά να δημιουργήσουν κοινωνικές σχέσεις και θα τους επιτρέψουν να μάθουν για την αξία της συνεργασίας. Όπως στην περίπτωση των ανθρώπων, το παιχνίδι μπορεί να γίνει λίγο πιο άγριο, ​​καθώς οι χιμπατζήδες μεγαλώνουν.

Χαμογελούν επίσης

Οι άνθρωποι χαμογελούμε για διαφορετικούς τρόπους. Συνήθως χαρίζουμε ένα χαμόγελο όταν χαιρετάμε τους φίλους ή τους συναδέλφους μας. Άλλες φορές χαμογελάμε για μία φωτογραφία ή φέρνοντας στο μυαλό μας μια ευχάριστη ανάμνηση!  Ενώ οι χιμπατζήδες δεν διαθέτουν το δικό μας τεχνολογικό επίπεδο, χαμογελούν όσο κι εμείς.

Το εύρος των εκφράσεων του προσώπου τους, μπορεί να κυμαίνεται από ένα μειδίαμα, ένα χαμόγελο με τα χείλη τραβηγμένα προς τα πίσω για να δείξουν τα δόντια τους, μέχρι τα μεγάλα χαμόγελα που συνοδεύονται από γέλια.

Εκτιμούν το καλό φαγητό

Δεδομένου ότι οι χιμπατζήδες δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων, συνήθως πρέπει να ταξιδεύουν πολύ μακριά για να βρουν φαγητό.

Το γεγονός ότι οι χιμπατζήδες έχει παρατηρηθεί πως προτιμούν τα μαγειρεμένα τρόφιμα, δείχνει ότι έχουν τουλάχιστον μια θεμελιώδη αντίληψη της διαδικασίας μετάλλαξης των μαγειρεμένων τροφίμων. Απλώς, δεν έχουν την ικανότητα να ελέγχουν τη φωτιά, αν και τα πειράματα έχουν δείξει ότι μπορεί τελικά να φτάσουν σε αυτό το σημείο σε λίγα χρόνια.

Έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι μπορούν να σκεφτούν

Παρόμοια με τον άνθρωπο, οι χιμπατζήδες είναι σε θέση να μετα-γνώση – πράγμα που σημαίνει ότι γνωρίζουν και μπορούν να κατανοήσουν τις δικές τους διαδικασίες σκέψης.

Αυτή η βελτιωμένη κατανόηση, τους καθιστά επίσης ενήμερους για τη γνώση που διαθέτουν και δεν διαθέτουν. Η ικανότητά τους να κάνουν διάκριση μεταξύ των δύο, τους επιτρέπει να αντιδρούν και να συμπεριφέρονται ανάλογα.

Καταλαβαίνουν την έννοια της δικαιοσύνης και της ηθικής

Για πολύ καιρό, οι άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν τα μόνα πλάσματα που γνώριζαν την έννοια της ηθικής. Όπως με τα περισσότερα πράγματα, αυτή η πεποίθηση αποδείχθηκε παραπλανητική, καθώς οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι χιμπατζήδες έκριναν ο ένας τον άλλον με παρόμοιο τρόπο. Για παράδειγμα, εάν συγκεκριμένες συμπεριφορές προκάλούσαν αρνητική επίδραση στα μωρά, οι άλλοι χιμπατζήδες συνήθως αντιδρούν με αγανάκτηση και οργή.

Μετά από εκτεταμένη έρευνα, μελετητές από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης μπόρεσαν να προσδιορίσουν ότι η αίσθηση της ηθικής αυτών των πρωτευόντων ήταν στο ίδιο επίπεδο με εκείνη των ανθρώπων. ‘Εχει γίνει επίσης γνωστό ότι εμφανίζουν μια κοινή απέχθεια για την αδικία.

Σύμφωνα με αυτούς τους ερευνητές, «Για τους χιμπατζήδες – που είναι πολύ συνεργάσιμοι στην άγρια ​​φύση – η ευαισθησία στην ίση κατανομή των ανταμοιβών αντιπροσωπεύει ένα εξελικτικό πλεονέκτημα επειδή η συνεργασία τους ωφελεί.»

Οι χιμπατζήδες έχουν ένα αριθμητικό εύρος μνήμης

Οι χιμπατζήδες ίσως είναι υποψήφιοι για το βραβείο της «καλύτερης μνήμης για ένα πρωτεύον».

Στην Ιαπωνία, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κιότο διεξήγαγαν ένα πείραμα, στο οποίο ένας 5χρονος χιμπατζής έδειξε ανώτερη ικανότητα να θυμάται αριθμούς που εμφανίζονται σε μια οθόνη σε σύγκριση με έναν ενήλικο άνθρωπο.

Τα αποτελέσματά τους υποδηλώνουν ότι οι χιμπατζήδες μπορεί να έχουν φωτογραφική μνήμη, με αποτέλεσμα να έχουν την ικανότητα να θυμούνται λεπτομερώς τα περισσότερα από τα πράγματα που έχουν ακούσει ή δει.

Ξέρουν πώς να διεξάγουν πόλεμο

Οι εδαφικές μάχες δεν αποτελούν αποκλειστικότητα για τον Homo sapiens . Στην πραγματικότητα, είναι γνωστό ότι στην άγρια φύση, ομάδες χιμπατζήδων εξαπολύουν μεγάλες και συντονισμένες επιθέσεις εναντίον εχθρικών ομάδων.

Επιθέσεις αυτού του είδους συμβαίνουν συνήθως σε περιοχές με πυκνότερο πληθυσμό χιμπατζήδων, και σε εκείνες με μεγαλύτερο αριθμό αρσενικών χιμπατζήδων.

Ξέρουν πώς να κάνουν φίλους

Μετά από μια ολοκληρωμένη μελέτη, ο Filippo Aureli (ερευνητής συμπεριφοράς) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χιμπατζήδες έχουν φίλους που είναι «άτομα χωρίς συγγένεια που περνούν χρόνο μαζί, τους βοηθούν σε περιπτώσεις αντιπαράθεσης, μοιράζονται φαγητό και συνεργάζονται».

Όπως και οι άνθρωποι, οι χιμπατζήδες επιλέγουν τους φίλους τους με βάση κοινά χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

Ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν εργαλεία

Με όσα διαβάσαμε παραπάνω, δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν το γεγονός ότι έχουν αναπτύξει επίσης την ικανότητα χειρισμού εργαλείων. Αυτό σημειώθηκε για πρώτη φορά το 1960, όταν αρκετοί χιμπατζήδες παρατηρήθηκαν να χρησιμοποιούν ακονισμένα ραβδιά για να αναζητήσουν τερμίτες στο χώμα.

Επίσης έχει παρατηρηθεί να χρησιμοποιούν πολτοποιημένα φύλλα σαν σφουγγάρια και πέτρες σαν σφυριά.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here