Μπορεί τα σκυλιά να έχουν άσθμα;

Παρότι το άσθμα δεν είναι τόσο συνηθισμένο στους σκύλους όσο στις γάτες, παρόλα αυτά τα σκυλιά μπορούν να υποφέρουν από άσθμα με τον ίδιο τρόπο που το παθαίνουν και οι άνθρωποι. Το άσθμα σκύλου ορίζεται ως αλλεργική ασθένεια. Οι κρίσεις άσθματος σε σκύλους προκαλούνται από μια αλλεργική αντίδραση που έχει ως αποτέλεσμα φλεγμονή των αεραγωγών, η οποία προκαλεί συστολή και σπασμό των μικρών αεραγωγών στους πνεύμονες.

Όταν παρουσιάζετε σε σκύλους, αφορά κυρίως σε μεσήλικα και λιγότερο σε νεαρά σκυλιά. Επίσης, τα μικρόσωμα σκυλιά είναι πιο πιθανό να έχουν άσθμα σε σχέση με τις πιο μεγάλες φυλές.

Τι μπορεί να τους το προκαλέσει;

Οι κρίσεις άσθματος προκαλούνται από την εισπνοή αλλεργιογόνων. Μερικά συνηθισμένα αλλεργιογόνα που μπορούν να επηρεάσουν τα σκυλιά με άσθμα περιλαμβάνονται σε:

 • Σπόρια μούχλας
 • Σκόνη
 • Άμμο γάτας
 • Γούνα γάτας
 • Γύρη
 • Οικιακά καθαριστικά
 • Μόλυνση του αέρα
 • Άρωμα
 • Αποσμητικά χώρου
 • Φυτοφάρμακα ή λιπάσματα που μεταφέρονται με τον αέρα
 • Καπνός από τσιγάρα κανονικά και ηλεκτρονικά

Κάποια από τα συμπτώματα είναι:

Τα σκυλιά που πάσχουν από άσθμα θα έχουν βήχα, θα δυσκολεύονται στην αναπνοή, θα κάνουν συριγμό. Επίσης μπορεί να συγκεντρώνουν υπερβολική βλέννα και φλέγμα, τα οποία μπορούν να κάνουν ακόμα και τα ούλα ενός σκύλου να γίνουν μπλε λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Ένα ασθματικό σκυλί μπορεί να πανικοβληθεί και να μην ηρεμεί εύκολα. Είναι σημαντικό να μην παρεμποδίζετε ποτέ την αναπνοή του σκύλου κλείνοντας του το στόμα, γιατί αυτό μπορεί να προκληθεί τραυματισμός από δάγκωμα.

Πώς μπορεί να διαγνωσθεί;

Το άσθμα σκύλου μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωσθεί αν το σκυλί σας δεν έχει πάθει κρίση, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να πάτε το σκυλί σας σε έναν κτηνίατρο εάν παρατηρήσετε έστω κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα. Το άσθμα του σκύλου συνήθως αναγνωρίζεται από ένα συνδυασμό των πληροφοριών που δίνετε στον γιατρό και των ευρημάτων από την φυσική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις.. Αν το σκυλί σας δεν έχει προσβληθεί από άσθμα, οι εξετάσεις μπορεί να είναι φυσιολογικές και ίσως να πρέπει να επαναληφθούν στο μέλλον.

Η ασθένεια του Heartworm μπορεί επίσης να παρουσιάσει τα ίδια συμπτώματα όπως το άσθμα, οπότε ο κτηνίατρος σας μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε ένα τεστ για τα σκουλίκια στην καρδιά και να σας ρωτήσει εάν χορηγείτε τακτικά προληπτικά φάρμακα γι’ αυτά.

Αν δεν μπορείτε να πάτε αμέσως το σκυλί σας στον κτηνίατρο, δοκιμάστε να τραβήξετε ένα βίντεο με το σκυλί σας την ώρα που παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα, ώστε στη συνέχεια να του το δείξετε.

Ποιες είναι οι θεραπείες

Οι θεραπεία που πρέπει να λάβει ο σκύλος σας για το άσθμα, θα εξαρτηθεί από το εάν αντιμετωπίζει οξείες κρίσεις άσθματος ή εάν θέλετε να λειτουργήσετε προληπτικά.

Θεραπεία για οξείες κρίσεις άσθματος στα σκυλιά

Μια οξεία κρίση άσθματος θα πρέπει να θεωρείται έκτακτη ανάγκη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κτηνίατρός σας μπορεί να κάνει νοσηλεία στο σκυλί σας και να το τοποθετήσει σε ένα μέρος με παροχή οξυγόνου για να τον βοηθήσει να αναπνεύσει καλύτερα. Μπορεί επίσης να τοποθετήσει πεταλούδα στον σκύλο σας για να χορηγήσει φάρμακα ή υγρή θεραπεία ενδοφλεβίως.  Μπορούν να χορηγηθούν υγρά εάν το κατοικίδιο ζώο δεν τρώει ή πίνει ή αν το κατοικίδιο ζώο είναι αφυδατωμένο. Τα φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν βρογχοδιασταλτικά και / ή στεροειδή. Εάν υπάρχει μόλυνση, μπορεί να ενδείκνυνται και αντιβιοτικά.

Οι τρεις βασικοί άξονες της θεραπείας περιλαμβάνουν ένα βρογχοδιασταλτικό ( αναπνευστικό φάρμακο κατοικίδιων ζώων  για να χαλαρώσουν τους βρογχικούς μυς) για να ανοίξουν αεραγωγούς, ένα αντιισταμινικό (για αλλεργική ανακούφιση) για τη μείωση της αλλεργικής αντίδρασης και ένα στεροειδές για τη μείωση της φλεγμονής των αεραγωγών.  Τα βρογχοδιασταλτικά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αμινοφυλλίνη,  τερβουταλίνη ή  θεοφυλλίνη . Τα στεροειδή θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων,  πρεδνιζόνη , πρεδνιζολόνη ή δεξαμεθαζόνη . Τόσο τα βρογχοδιασταλτικά όσο και τα στεροειδή φάρμακα θα απαιτούν συνταγή από τον τοπικό κτηνίατρό σας.  Τα αντιισταμινικά που συνιστώνται συνήθως περιλαμβάνουν τη διφαινυδραμίνη και τη λοραταδίνη. Το Temaril-P είναι ένα άλλο φάρμακο που συχνά συνταγογραφείται από κτηνιάτρους που περιέχει τόσο αντιισταμινικό όσο και στεροειδές.

Θεραπεία ήπιας επίθεσης και συνεχιζόμενων θεραπειών άσθματος

Σε ήπιες περιπτώσεις, τα βασικά φάρμακα είναι τα ίδια. Η συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή για κατοικίδια ζώα  μπορεί να δοθεί στο σκύλο σας από το στόμα ή μέσω ενός νεφελοποιητή. Ένας νεφελοποιητής είναι μια ιατρική συσκευή που μετατρέπει τα βρογχοδιασταλτικά, τα αντιϊσταμινικά, τα στεροειδή ή οτιδήποτε έχει συνταγογραφηθεί από τον γιατρό σε υγρή φαρμακευτική αγωγή – σε σπρέι που στη συνέχεια εισπνέεται.  Ορισμένα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευτούν για να ανέχονται την νεφελοποίηση , η οποία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για άμεση χορήγηση φαρμάκων στους πνεύμονες. Οι νεφελοποιητές έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα της υγρασίας του αέρα που αναπνέει ο σκύλος σας, που μπορεί να χαλαρώσει τις αναπνευστικές εκκρίσεις.  Εκτός από την παροχή άμεσου οφέλους, οι νεφελοποιητές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των ανεπιθύμητων παρενεργειών των φαρμάκων επειδή εισπνέονται και δεν εισάγονται. Ορισμένες από αυτές τις ανεπιθύμητες παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση βάρους, αυξημένη όρεξη και ούρηση, αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις και απώλεια μυών.

Οι εκνεφωτικές θεραπείες μπορούν να γίνουν σε κτηνιατρικό νοσοκομείο ή μπορείτε να αγοράσετε το δικό σας νεφελοποιητή για θεραπείες στο σπίτι.

Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας για να μάθετε αν το σκυλί σας είναι κατάλληλο για να δεχθεί αυτού του είδους την θεραπεία και για να σας δώσει συμβουλές για την εκπαίδευση του σκύλου σας ώστε να αισθάνεται άνετα με ένα νεφελοποιητή.

Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να βοηθήσετε τον σκύλο σας που έχει άσθμα;

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, η αποφυγή των αλλεργιογόνων είναι απαραίτητη για την πρόληψη των κρίσεων άσθματος σε σκύλους. Μπορείτε να ζητήσετε από τον κτηνίατρο σας να εξετάσει το σκυλί σας για αλλεργίες,κάτι που είναι μια μη επεμβατική διαδικασία, ώστε να γνωρίζετε το ακριβές αίτιο που τον ενοχλεί. Τα πρόσθετα προληπτικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε περιλαμβάνουν:

 • Απαγορεύεται το κάπνισμα ή το άγχος κοντά στο σκυλί
 • Χρησιμοποιήστε έναν ιονιστή
 • Σκουπίστε το σκυλί σας με μωρομάντηλα αφού βγείτε έξω για να αφαιρέσετε τα αλλεργιογόνα
 • Μην χρησιμοποιείτε το τζάκι σας ή καίτε ξύλα κοντά στο σκυλί σας
 • Μη χρησιμοποιείτε άμμο για της ακαθαρσίες της γάτας εάν έχετε γάτες
 • Αφαιρέστε τα χαλιά από το σπίτι και αντικαταστήστε τα με σκληρό δάπεδο
 • Πλένετε τακτικά τα κλινοσκεπάσματα
 • Χρησιμοποιήστε καλύμματα στρώματος και μαξιλαροθήκες
 • Μην καίτε θυμίαμα ή κεριά

Από: Δρ Sarah Wooten

πηγή: petmd.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here