Φόβος, άγνωστο, κόστος, έλλειψη χρόνου είναι μερικές μόνο από τις σκέψεις που μπορεί να κάνει ένας γονιός όταν το παιδί του εκφράσει την επιθυμία για ένα κατοικίδιο. Τι θα μπορούσαμε όμως να κάνουμε ώστε να πείσουμε τους γονείς μας προκειμένου να αποκτήσουμε τον παντοτινό μας φίλο; Το αποτέλεσμα της προσπάθειας μπορεί να μην είναι εξασφαλισμένο, αλλά μόνο αν τους παραθέσετε τα επιχειρήματα σας μπορεί και να το ξανασκεφτούν!

Βήμα 1ο: Κάντε έρευνα!

Προτού ξεκινήσετε να αραδιάζετε επιχειρήματα και αρχίσετε τα «παρακαλετά», θα πρέπει πρώτα να αποφασίσετε τι κατοικίδιο θέλετε πραγματικά. Πρέπει να είστε σίγουροι πριν αποφασίσετε, καθώς η πράξη σας αυτή είναι μια πράξη γεμάτη ευθύνες και υποχρεώσεις και μάλιστα για πολλά χρόνια! Αφού λοιπόν αποφασίσετε, φρόνιμο είναι να κάνετε μία ενδελεχή έρευνα για το κατοικίδιο που θέλετε. Παραδείγματος χάριν, μπορεί να μείνει σε διαμέρισμα; Θέλει κήπο, αλλά και μήπως η περιποίηση του απαιτεί πολύ χρόνο; Επίσης εάν είναι κατάλληλο για παιδιά και άλλα πολλά που μπορείτε να βρείτε σε βιβλία η μηχανές αναζήτησης. Όταν στους γονείς σας εκφράσετε την επιθυμία σας αλλά παράλληλα τους δείξετε ότι ξέρετε για τι τους μιλάτε καθώς έχετε ασχοληθεί, σίγουρα θα κάνουν τον κόπο να σας ακούσουν. Και κάπως έτσι η αρχή έχει γίνει!

Βήμα 2ο: Υιοθετήστε!

Μιλήστε στους γονείς σας για την υιοθεσία και πόσο καλό θα κάνετε βοηθώντας ένα αδέσποτο. Ψάξτε να βρείτε από τις πάρα πολλές φιλοζωικές το κατάλληλο ζωάκι για εσάς , μιλήστε στην οικογένεια σας για την ιστορία του κατοικίδιου που θέλετε και δείξτε φωτογραφίες από το ζωάκι. Αφήστε τους να κάνουν και αυτοί την έρευνα τους αν χρειαστεί και εξηγήστε τους το καλό που θα κάνετε σώζοντας μια αθώα ψυχούλα. Ενημερώστε τους ότι δεν αγοράζετε ένα ζωάκι και αυτό σημαίνει ότι δεν θα τους κοστίσει κάτι. Η υιοθεσία δείχνει μια πράξη ώριμη και αυτό θα εκτιμηθεί στην προσπάθεια σας αυτή.

Βήμα 3ο: Φροντίδα!

Μεγάλο άγχος κάθε γονέα είναι η φροντίδα ενός κατοικιδίου κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου και άλλες φορές και υπομονής! Πρέπει να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να το φροντίσετε, αλλά και να το κάνατε αυτό πράξη. Νερό, φαγητό, βόλτα και παιχνίδι, είναι μερικά από τα πράγματα που έχει ανάγκη ένα ζωάκι και επειδή είναι σαν να έρχεται ένα μωρό μέσα στο σπίτι -καθώς εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς- πολλοί γονείς δεν έχουν κουράγιο για ακόμα ένα «ντάντεμα». Αναλάβετε πλήρως την ευθύνη του ζώου σας και απαλλάξτε τους από αυτό το άγχος. Αν τους πείσετε ότι πραγματικά είστε διατεθειμένοι (και να το εννοείτε) να κάνετε ότι χρειαστεί γι’αυτό το πλασματάκι χωρίς να τους αγγαρέψετε ,τότε είστε σίγουρα σε καλό δρόμο.

Βήμα 4ο: Εκπαίδευση!

Μήπως στους φόβοι τους είναι ότι θα κάνουν θόρυβο, θα λερώνουν και δεν θα ακούνε; Ναι, ίσως τα κάνουν και όλα αυτά μαζί, όμως εσείς θα κάνετε ότι πρέπει προκειμένου να εκπαιδεύσετε τον καινούριο σας φίλο. Με τη σωστή καθοδήγηση από ειδικούς , υπομονή και επιμονή θα δώσετε στους αγαπημένους σας να καταλάβουν ότι έχετε πάρει το ρόλο σας σοβαρά και σας ενδιαφέρει και εσάς όσο τίποτα άλλο μια αρμονική συμβίωση μαζί του.

Βήμα 5ο: Έξοδα!

Καθώς οι εποχές είναι δύσκολες και τα έξοδα αυξημένα, είναι λογικό να υπάρχει το άγχος ενός ακόμα εξόδου. Στην έρευνα λοιπόν που θα έχετε ήδη κάνει απαραίτητο είναι να δείτε τα έξοδα που μπορεί να υπάρχουν για την φροντίδα του ζώου. Αφού λοιπόν κάνετε μια προσπάθεια να τα υπολογίσετε μηνιαίως στο περίπου (τροφή,καλλωπισμός,κτηνίατρος κ.α), τότε βάλτε το χέρι στην τσέπη και πείτε στους γονείς σας ότι θα προσπαθείτε να δίνετε και εσείς κάτι από το χαρτζιλίκι σας! Αν σας πόνεσε ήδη η τσέπη, τότε σκεφτείτε τους γονείς σας! Άλλωστε στη ζωή ορισμένα πράγματα θέλουν θυσίες!

Ό,τι και να τους πείτε προκειμένου να »περάσει» το δικό σας να μην ξεχάσετε ποτέ ότι το κατοικίδιο είναι μια μεγάλη ευθύνη που απαιτεί από εσάς προσήλωση και αγάπη και δεν είναι ένα παιχνίδι που όταν το βαρεθείς το αφήνεις στην άκρη. Αν λοιπόν είστε σίγουροι ότι θα κάνετε ότι περνάει από το χέρι σας ώστε να είναι ευτυχισμένο, τότε είμαστε και εμείς σίγουροι ότι αργά η γρήγορα θα αποκτήσετε το κατοικίδιο που επιθυμείτε και θα σας ευγνωμονεί για όλη του τη ζωή! Καλή επιτυχία!!

Ιωάννα Δ.

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. η μαμα μου και ο μπαμπας μου δεν θελουν σκυλι μεσα στο σπιτι.Τους ειπα να παρουμε κανις ή μαλτεζ και δεν θελουν. Τι να κάνω?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here