Σκύλοι υπέρβαροι, ηλικιωμένοι και με επίπεδο πρόσωπο, κινδυνεύουν περισσότερο από θερμοπληξία και προβλήματα που προκύπτουν από την έντονη ζέστη το καλοκαίρι

Βρετανοί επιστήμονες με επικεφαλής τη Δρ. Έμιλυ Χιλ του πανεπιστημίου Νότιγχαμ Τρεντ, δημοσίευσαν ανάλυση κτηνιατρικών αρχείων 905.500 σκύλων εκ των οποίων οι 395 είχαν πάθει θερμοπληξία ή παρεμφερή πάθηση και 56 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους.

Παρατηρήθηκε πως οι σκύλοι με βάρος πάνω από το μέσο βάρος της ράτσας τους, είχαν 1,5 φορά μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν θερμοπληξία από τους αδύνατους.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε πως μεγαλόσωμοι σκύλοι άνω των 50 κιλών (άσχετα από το μέσο όρο βάρους της ράτσας) έχουν 3,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θερμοπληξίας από όσους ζυγίζουν κάτω από 10 κιλά.

Σε ό,τι αφορά στην ηλικιακή κατηγοριοποίηση του κινδύνου, η μελέτη έδειξε πως σε σχέση με σκύλους που είναι μέχρι δύο ετών, όσοι είναι από 6 έως 8 και όσοι είναι πάνω από 12, έχουν 1,5 και 2 φορές αντίστοιχα, περισσότερες πιθανότητες να πάθουν θερμοπληξία.

Τέλος, οι ερευνητές παρουσίασαν στοιχεία που δείχνουν πως οι σκύλοι με επίπεδο πρόσωπο, όπως μπουλντόγκ και παγκ, έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τους υπόλοιπους, αλλά και πως οι καθαρόαιμοι σκύλοι διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τους ημίαιμους.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως είναι εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία ενός σκύλου να διατηρείται σε κανονικό βάρος

πληροφορίες: iefimerida.gr / AΠΕ – ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here