Η απάντηση είναι Ναί! Δεν έχουμε επιστημονικές αποδείξεις ότι τα κατοικίδια ζώα αντιλαμβάνονται την εγκυμοσύνη του ιδιοκτήτη τους , αλλά έχω δει πολλά παραδείγματα στα δέκα χρόνια μου ως εκπαιδευτής ζώων.

Τα κατοικίδια ζώα σας ίσως να μην καταλαβαίνουν ότι μέσα σε εννέα μήνες ένα νέο μωρό θα ενωθεί με την οικογένειά σας, αλλά τα σκυλιά και οι γάτες ανιχνεύουν διαφορές στη διάθεση, τη στάση, τη συμπεριφορά, και τη χημεία του σώματός σας με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνονται τις τεράστιες αλλαγές που θα βιώνετε.

Ο σκύλος και η γάτα σας θα συλλέξει επίσης κι άλλα στοιχεία : Είναι εξπέρ στην ανάγνωση της γλώσσας του σώματος, κι έτσι θα παρατηρήσει όταν οι κινήσεις σας θα αρχίσουν να γίνονται πιο δύσκολες. Τα κατοικίδια είναι επίσης ιδιαίτερα προσαρμοσμένα στις αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα σας – ας πούμε, αν δεν παίρνετε το σκυλί σας για περίπατο όσο συχνά συνηθίζατε, αν περνάτε περισσότερο χρόνο ξαπλωμένη στον καναπέ, ή αν τα μέλη της οικογένειάς σας, σας φέρονται με επιπλέον φροντίδα.

Είναι σύνηθες για τα σκυλιά να βρίσκονται σε επιφυλακή και να γίνονται υπερπροστατευτικά με την εγκυμονούσα ιδιοκτήτριά τους από την αρχή της εγκυμοσύνης της. Έχω δουλέψει με σκυλιά που μούγκριζαν, γάβγιζαν, ή μπλόκαραν τις πόρτες με τα σώματά τους για να αποτρέψουν άλλα μέλη της οικογένειας – ακόμα και τον πατέρα του μωρού – ώστε να μπουν στο ίδιο δωμάτιο με τη μέλλουσα μαμά.

Άλλα σκυλιά θα αντιμετωπίσουν την έγκυο ιδιοκτήτη τους με μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα από το συνηθισμένο. Μια γυναίκα με την οποία συνεργάστηκα, είχε μια δύσκολη εγκυμοσύνη και κατέληξε να βρίσκεται ξαπλωμένη συνέχεια στο κρεβάτι. Ο σκύλος της αρνήθηκε να φύγει απο το πλευρό της όλο αυτό το διάστημα.

Οι γάτες, επειδή δεν είναι τόσο κοινωνικά πλάσματα, είναι λιγότερο πιθανό να περάσουν μέσα από αυτά τα στάδια των αλλαγών συμπεριφοράς. Τρεις από τις γάτες μου δεν θα μπορούσαν να με φροντίσουν λιγότερο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μου. Η τέταρτη αποφάσισε ότι η ζεστή, με δόνηση κοιλιά μου ήταν η καλύτερη εφεύρεση μετά από την τροφή για γάτες. Έχω ακούσει άλλους ιδιοκτήτες γάτας να αναφέρουν μια σειρά από αντιδράσεις που να ποικίλουν, από τρυφερές γάτες και προστατευτικός έως αδιάφορες.

Για να προλάβετε τέτοιου είδους προβληματικές συμπεριφορές, θα ήταν καλό να προσπαθήσετε να τηρείτε την ρουτίνα της προ-εγκυμοσύνης σας όσο μπορείτε, και να ζητήσετε από τα μέλη της οικογένειας σας και τους φίλους σας, να σας βοηθήσουν. Εγώ συμβουλεύω τους πελάτες μου να φτιάξουν ένα πρόγραμμα για το κατοικίδιο ζώο τους, κατά την διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο, όπως ακριβώς θα φτιάξουν ένα πρόγραμμα για την γέννα.

Για να βοηθήσετε το σκυλί σας να καταλάβει ότι ακόμα το αγαπάτε, προσέξτε τα μηνύματα που στέλνετε με την γλώσσα του σώματος. Οι έγκυες γυναίκες συχνά τοποθετούν ασυνείδητα τα χέρια τους πάνω από την κοιλιά τους, και τα σκυλιά διαβάζουν αυτή τη στάση ως «Δεν είμαι διαθέσιμος» ή «κάνε ένα βήμα πίσω». Οι στάσεις με ανοιχτά χέρια, από την άλλη πλευρά, στέλνουν στα σκυλιά το μήνυμα για να «έρθουν εδώ.»

Εάν ο σκύλος ή η γάτα σας αρχίζει να έχει σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, ή αν δεν έχετε την εμπειρία για να προετοιμάσετε το κατοικίδιο ζώο σας για την έλευση του μωρού σας, είναι μια καλή ιδέα για να πάρετε την βοήθεια από έναν επαγγελματία εκπαιδευτή.

Εαν αντιμετωπίσετε τα ενδεχόμενα προβλήματα συμπεριφοράς των κατοικιδίων σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, αλλά και αργότερα, μπορεί να είναι ένα θαυμάσιο πράγμα για σας και το μωρό σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χρόνος που περνάμε μ’ ένα εξημερωμένο ζώο μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας, την μείωση της κατάθλιψης, την μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο. Απολαύστε το λοιπόν!

Nikole Gipps – Συμπεριφοριστής Ζώων

πηγή: all-about-pets.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here