Όσοι έχουμε σκύλο, λίγο πολύ έχουμε συνηθίσει στην ιδέα ότι κατά διαστήματα μία γλώσσα θα βρίσκεται κάπου στο σώμα μας. Άλλες φορές γίνεται σε λογικά πλαίσια, άλλες με υπερβολικό τρόπο. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που κάνουν τον μικρό τετράποδο φίλο μας να μας κάνει μούσκεμα;

1. «Είμαι κι εγώ εδώ…»

Ένας λόγος είναι απλώς για να του δώσουμε περισσότερο ενδιαφέρον. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μία πελώρια γλώσσα απλωμένη πάνω στο πρόσωπο σας, θα τραβήξει αμέσως την προσοχή σας. Τα σκυλιά μαθαίνουν γρήγορα, πως ένας καλός τρόπος για να πάρουν από τους ανθρώπους αυτό που θέλουν είναι γλείφοντας τους. Αν θυμάστε την πρώτη φορά που το σκυλί σας σας έδωσε «φιλάκι», το πιθανότερο είναι να του επιστρέψατε μπόλικα χάδια!

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή, έμαθε ότι το γλείψιμο προκαλεί μια αντίδραση που θα ήθελε σίγουρα να επαναληφθεί. Ακόμα και στην περίπτωση που θυμηθήκατε τι έγλειφε νωρίτερα και τον απομακρύνατε με «αηδία» καθώς σας έγλειψε, σταματήσατε αυτό που κάνατε για να δώσετε προσοχή στον σκύλο σας. Θα λέγαμε πως δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το αν θα αντιδράσετε θετικά ή αρνητικά. Στην πραγματικότητα το μόνο που έχει σημασία είναι ότι αλληλεπιδράσατε. Έτσι, το γλείψιμο μετατρέπεται σε νούμερο ένα στρατηγική του σκύλου όταν θέλει να έρθει στο προσκήνιο.

 

2. «Πεινάω…»

Ένας άλλος λόγος, είναι όταν πεινάει. Όταν όταν το σκυλί σας ήταν κουτάβι, έγλειφε τη μητέρα του με σκοπό να της δείξει πως θέλει να φάει. Ήταν ένας σαφής τρόπος επικοινωνίας, και αν η μαμά ήταν σε καλή διάθεση, το γλείψιμο είχε ως αποτέλεσμα ένα νόστιμο γεύμα. Σε αγέλες άγριων σκύλων και λύκων, τα κατώτερα μέλη της ομάδας, επίσης γλείφουν για να ζητήσουν τροφή . Επίσης γλείφουν τους δυνατούς της αγέλης για να δείξουν να τους δείξουν υπομονή και σεβασμό. Αν όλα πάνε καλά, ο κυρίαρχος επιτρέπει να μοιραστούν την λεία.

Ο σκύλος σας μπορεί να μην είναι πλέον κουτάβι και προφανώς δεν είναι μέλος άγριας αγέλης, αλλά το ένστικτο για επικοινωνία μέσω του γλειψίματος υπάρχει ακόμα. Σας βλέπει ως φορέα τροφής και γενικότερα καλών καταστάσεων. Γλείφοντας το πρόσωπό, τα χέρια και τα πόδια σας, είναι πιθανό ότι σας δείχνει σεβασμό, αλλά ζητάει και ακόμη κάτι.

3. «Τι είναι αυτό…»

Εκτός από το γεγονός ότι δεν μιλάνε, τα σκυλιά έχουν πολλά κοινά με τα μωρά. Ένα καλό παράδειγμα είναι ο τρόπος που τα μωρά θέλουν να βάζουν τα πράγματα στο στόμα τους. Το κάνουν ως έναν τρόπο να μάθουν για το περιβάλλον τους, και δεν φοβούνται να γλείφουν κάτι για να το αναγνωρίσουν. Οι συμπεριφοριστές των σκύλων προσδίδουν το γλείψιμο ως τον τρόπο εξέτασης των ανθρώπων. Δεν έχουν χέρια για να αγγίξουν, με αποτέλεσμα να βασίζονται στη γλώσσα τους. Η γλώσσα του σκύλου δεν είναι τόσο καλή στο να διακρίνει γεύσεις όπως οι άνθρωποι, αλλά η είναι συνδεδεμένη με διάφορα νεύρα που είναι υπεύθυνα για την αναμετάδοση πληροφοριών στον εγκέφαλο!

Όταν ο σκύλος σας γλείφει, μπορεί να προσπαθεί να μάθει κάτι για εσάς.

 

4. «Ωραία γεύση…»

Μετά από μια μέρα που μπορεί να έχετε φάει διάφορα πράγματα, το δέρμα σας έχει νόστιμη γεύση, τουλάχιστον κατά τη γνώμη του σκυλιού σας. Μερικά σκυλιά αγαπούν τη γεύση του αλμυρού ανθρώπινου δέρματος. Προφανώς και ο σκύλος σας δεν έχει την διάθεση να σας φάει, απλώς είναι η ίδια λειτουργία που κάνει όταν έχει τελειώσει το φαγητό του και γλείφει το μπολάκι του. Με τις πολύ ανεπτυγμένες αισθήσεις τους οι σκύλοι γνωρίζουν πότε μπαίνετε στο σπίτι έχοντας φάει ένα ζουμερό σάντουιτς πριν. Το μόνο που θέλει να κάνει είναι να πάρει μια γεύση.

5. «Σ’ αγαπάω…»

Δεν λέμε τυχαία πως ένα γλείψιμο του σκύλου είναι ένα σκυλίσιο φιλί.  Υπάρχει περισσότερη γλώσσα από χείλη, αλλά το γλείψιμο είναι συχνά ένας τρόπος για τα σκυλιά να εκφράσουν την αγάπη τους. Είναι πολύ χαρούμενα που σας βλέπουν όταν γυρίζετε στο σπίτι και δεν μπορούν παρά να σας γεμίσουν με φιλιά. Νιώθουν ασφαλή και άνετα όταν κάθεστε στον καναπέ , και γλείφουν το χέρι σας για να δείξουν την αγάπη τους. Τη μητέρα του ο σκύλος σας την έγλειφε για να της δείξει την αγάπη του όταν ήταν κουτάβι και τώρα το κάνει σε εσάς. Τα σκυλιά επίσης γλείφουν επειδή απελευθερώνουν ορμονικές αισθήσεις όπως η σεροτονίνη και η ωκυτοκίνη. Αυτές οι χημικές ουσίες ενισχύουν τα ζεστά και ασφαλή συναισθήματα που παίρνει το σκυλί σας όταν είναι γύρω σας.

 

Είτε το σκυλί σας γλείφει επειδή σας αγαπά είτε επειδή έχετε ωραία γεύση, είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Στα σκυλιά αρέσει να γλείφουν και το κάνουν με καλές προθέσεις. Αν το σκυλί σας γλείφει συχνά τον εαυτό του ή διάφορα άσχετα αντικείμενα, μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο και καλό θα ήταν να ενημερώσετε τον κτηνίατρο.

 

πληροφορίες από www.iheartdogs.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here